• Посилання скопійовано

Зміна облікової політики: валюта

Наказ про облікову політику видали, коли у підприємства не було валютних операцій. Чи потрібно тепер оформити додаток до наказу про облікову політику?

У розпорядчому документі про облікову політику наводять принципи, методи і процедури, що їх підприємство використовує для ведення бухгалтерського обліку, складання і подання фінансової звітності та щодо яких нормативно-правовими актами з бухгалтерського обліку передбачено більш ніж один їх варіант, а також попередні оцінки, які використовуються підприємством з метою розподілу витрат між відповідними звітними періодами (п. 1.3 Методрекомендацій №635).

За звичайних умов наказ про облікову політику складають або на дату держреєстрації підприємства, або на початок будь-якого звітного року — щоб застосовувати нову політику з початку нового звітного періоду. Обов’язку щодо затвердження наказу про облікову політику немає, відповідальності за незатвердження — також. Є лише відповідальність за неправильне ведення бухобліку та складання недостовірної фінзвітності, але правильно вести облік та складати достовірну фінзвітність можна і без затвердженого наказу про облікову політику. Головне — це ухвалювати правильні та професійні рішення у тих випадках, в яких правила бухобліку передбачають вибір із декількох можливих альтернатив, і тим самим буде забезпечено достовірність фінансової звітності.

Що каже НП(С)БО

На сьогодні НП(С)БО 21 пропонує лише три типи господарських операцій, за якими можна самостійно обирати різні варіанти бухгалтерського обліку:

пункт 5 НП(С)БО 21: операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності у сумі, визначеній у документах банку, або не робити цього. Зазвичай на практиці цього не роблять, а перераховують суму в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня дати здійснення операції. Саме цей варіант і описано у запитанні;

пункт 8 НП(С)БО 21: визначати курсові різниці за монетарними статтями в іноземній валюті на дату здійснення господарської операції тільки в її межах або за всією статтею, до якої належить ця операція. Це рішення підприємство ухвалює самостійно;

— пункт 8 НП(С)БО 21: перераховувати чи ні залишки на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювалися господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня. Ця альтернатива тільки формальна, адже нині валютний курс НБУ на початок і на кінець дня є однаковим.

Інші правила НП(С)БО 21 не передбачають вибору, і тому їх не потрібно включати до наказу про облікову політику. Тож за зазначеними видами операцій підприємство має внести відповідні зміни до наказу про облікову політику до початку здійснення таких операцій.

Як доповнити наказ про облікову політику

Наприклад, текст доповнення може бути такий:

«Відповідно до п. 5 НП(С)БО 21, операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня дати здійснення операції (дати визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат).

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21, визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції тільки в її межах.

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 не здійснювати перерахунок залишків на кінець дня за монетарними статтями в іноземній валюті, за якими протягом дня здійснювалися господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру