• Посилання скопійовано

Медичні послуги через підрядника: що з ПДВ?

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.07.2024 №3852/ІПК/99-00-21-03-02/ІПК

Суттєво. ТОВ не має ліцензії на лабораторні дослідження і хоче замовити такі послуги в іншого медзакладу. Але оскільки ліцензії немає, то й звільнення від ПДВ при перепродажу таких послуг не буде.

!  Медзакладам

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення щодо оподаткування операцій з постачання медичних послуг, керуючись статтею 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство має ліцензії Міністерства охорони здоров’я України за всіма необхідними спеціальностями, за якими будуть надаватися послуги, крім ліцензії на проведення лабораторних досліджень. Товариство не має лабораторії, тому лабораторні дослідження для своїх пацієнтів буде придбавати в іншого медичного закладу. Тобто Товариство як окремі послуги буде надавати послуги з проведення лабораторних досліджень своїм пацієнтам, купуючи їх у постачальника — іншого медичного закладу.

Ураховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання пацієнтам послуг з лабораторних досліджень.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Відповідно до пункту 5.3 статті 5 розділу І ПКУ інші терміни, що застосовуються у ПКУ і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Відповідно до статті 3 Закону України від 19 листопада 1992 року №2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я» заклад охорони здоров’я — юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Відповідно до вимог пункту 15 частини 1 статті 7 Закону України від 02 березня 2015 року №222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» медична практика є видом господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Перелік платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня1996 року №1138.

Правові основи оподаткування ПДВ (у тому числі перелік операцій, які звільняються від оподаткування ПДВ) установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Підпунктом «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ визначено, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 розділу V ПКУ.

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (підпункт 14.1.185 пункту 14.1 статті 14 розділу І ПКУ).

Водночас підпунктом 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ визначено, що операції з постачання послуг з медичного обслуговування населення (медична послуга) закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також постачання послуг для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю реабілітаційними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, крім послуг, перерахованих у підпунктах «а» — «о» підпункту 197.1.5 пункту 197.1 розділу V ПКУ.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, зазначених вище, опису питання і фактичних обставин, що наявні у зверненні, ДПС повідомляє.

Операції з постачання послуг з медичного обслуговування населення (медичних послуг), у тому числі платних, згідно з підпунктом «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V ПКУ є об’єктом оподаткування ПДВ.

Для звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з медичного обслуговування населення (медичних послуг) мають виконуватися такі умови:

такі послуги надаються закладами охорони здоров’я;

наявна ліцензія на постачання таких послуг;

такі послуги не перераховані у підпунктах «а» — «о» підпункту 197.1.5 пункту 197.1 статті 197 розділу V ПКУ.

Якщо не дотримана хоча б одна із зазначених умов (зокрема, відсутня ліцензія на постачання послуг), операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 глави 3 роздiлу II ПКУ).

До змісту номеру