• Посилання скопійовано

Безоплатна передача нерухомості територіальній громаді: що з ПДВ

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.07.2024 №3841/ІПК/99-00-21-03-01/ІПК

Суттєво. ДПСУ наводить критерії, за одночасним дотриманням яких операція з безоплатної передачі нерухомості територіальній громаді звільнена від ПДВ.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення Товариства щодо порядку складання податкової накладної за операцією з безоплатної передачі в комунальну власність необоротних активів та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство має намір безоплатно передати матеріали у комунальну власність територіальної громади м. Києва та застосувати пільгу відповідно до підпункту 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу.

Враховуючи викладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо порядку складання податкової накладної за вказаною операцією.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами Кодексу (пункт 1.1 статті 1 розділу I Кодексу).

Правові основи оподаткування ПДВ установлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Кодексу.

Згідно з підпунктами «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 розділу V Кодексу об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів / послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу / орендарю.

Під постачанням товарів згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

При цьому товари — це матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення (підпункт 14.1.244 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Підпунктом 14.1.13 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу визначено, що під безоплатно наданими товарами розуміються товари, що надаються згідно з договорами дарування, іншими договорами, за якими не передбачається грошова або інша компенсація вартості таких товарів чи їх повернення, або без укладення таких договорів, а також товари, передані юридичній чи фізичній особі на відповідальне зберігання і використані нею.

Разом з цим згідно з підпунктом 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

При цьому норми вказаного підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб’єкти операції платниками податку.

Отже, застосування норм підпункту 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 розділу V Кодексу можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;

операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;

передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;

операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення Уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Якщо при здійсненні операцій з безоплатної передачі об’єктів не дотримано хоча б однієї із зазначених вимог, то такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Правила складання податкової накладної / розрахунку коригування до податкової накладної (у тому числі заповнення її обов’язкових реквізитів) регулюються статтею 201 розділу V Кодексу та регламентуються Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за №137/28267, зі змінами (далі — Порядок №1307).

Згідно з пунктами 201.1 і 201.10 статті 201 розділу V Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів / послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 05 жовтня 2017 року №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) у встановлений Кодексом термін.

Перелік обов’язкових реквізитів, які зазначаються у податковій накладній, визначено у підпунктах «а» — «л» пункту 201.1 статті 201 розділу V Кодексу.

У разі звільнення від оподаткування ПДВ у податковій накладній робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи Кодексу та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування податком. Податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів / послуг, які звільнені від оподаткування ПДВ, підлягають реєстрації в ЄРПН (пункти 201.3 і 201.10 статті 201 розділу V Кодексу).

Відповідно до пункту 17 Порядку №1307 для операцій, що оподатковуються або звільнені від оподаткування ПДВ, складаються окремі податкові накладні, тобто при одночасному постачанні одному отримувачу (покупцю) як оподатковуваних товарів / послуг, так і таких, що звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні. У податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів / послуг, які звільняються від ПДВ, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

До розділу А табличної частини податкової накладної (рядки I — XІІ) вносяться узагальнюючі дані за операціями, на які складається така податкова накладна.

У разі складання податкової накладної на операції з постачання товарів / послуг, які звільняються від оподаткування ПДВ, рядки II — X не заповнюються.

До розділу Б табличної частини податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів / послуг, а саме:

1) до графи 2 — опис (номенклатура) товарів / послуг продавця;

2) до граф 3.1, 3.3 — код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі — ДКПП).

Графи 3.1, 3.3 заповнюються на всіх етапах постачання товарів / послуг:

у разі постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД;

у разі постачання послуги заповнюється графа 3.3, в якій зазначається код послуги згідно з ДКПП.

Платники податку, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

У разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 проставляється позначка «X». Графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання товару;

3) до граф 4 та 5 — одиниця виміру товарів / послуг;

4) до графи 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів / послуг;

5) до графи 7 — ціна постачання одиниці товару / послуги без урахування ПДВ;

6) до графи 8 — код ставки ПДВ, за якою здійснюється оподаткування операцій з постачання товарів / послуг, що постачаються. У разі здійснення операцій з постачання товарів / послуг, які звільнені від оподаткування, зазначається код ставки 903;

7) до графи 9 — код пільги. Код пільги зазначається згідно з довідниками податкових пільг (довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної;

8) до графи 10 — обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ.

Окрім цього, опис (номенклатура) товарів / послуг, необоротних активів у податковій накладній має відповідати формулюванню у первинних документах, складених згідно з вимогами бухгалтерського обліку за фактом здійснення господарських операцій.

Разом з цим слід зазначити, що у разі якщо придбані або виготовлені з ПДВ необоротні активи починають використовуватися платником податку в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі в операціях, що звільняються від оподаткування ПДВ згідно з підпунктом 197.1.16 пункту 197.1 статті 197 розділу V кодексу) та/або в операціях, що не є господарською діяльністю, то у такого платника податку виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу.

У разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу платник податку складає окремі зведені податкові накладні за товарами / послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання / починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування ПДВ (пункт 11 Порядку №1307).

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 розділу ІІ Кодексу).

До змісту номеру