• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 29.07.2024 №3841/ІПК/99-00-21-03-01/ІПК

Передача майна територіальній громаді

Підприємство безоплатно передає майно, наприклад нерухомість, територіальній громаді. Які особливості оподаткування такої операції?

Податок на додану вартість

Загальні правила при безоплатному постачанні.

База оподаткування операцій з постачання товарів — це договірна вартість, без урахування ПДВ та деяких інших податків і зборів (абз. 1 п. 188.1 ПКУ).

А згідно з абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування:

— з постачання товарів/послуг не може бути нижча за ціну придбання таких товарів/послуг;

— з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижча за звичайні ціни;

— з постачання необоротних активів не може бути нижча за балансову (залишкову) вартість за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (за відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни), за певними винятками, наведеними далі у цьому пункті.

При безоплатному постачанні майна договірна вартість становить 0 грн. Таким чином, виписують ПН на 0 грн. Водночас виписують ПН на різницю між вартістю придбання, звичайною чи залишковою вартістю і договірною вартістю (0 грн), тобто дві ПН.

Тож у разі передачі територіальній громаді, приміром, об’єкта нерухомості, який перебував на балансі платника й амортизувався, треба скласти дві ПН:

1) першу — на договірну вартість (0 грн);

2) другу — на різницю між залишковою вартістю і договірною (0 грн).

Пільга — звільнення від оподаткування.

Вище ми навели загальні правила нарахування ПДВ. Але для згаданої операції передбачено пільгу — звільнення від оподаткування ПДВ.

Що каже ПКУ

Згідно з пп. 197.1.16 ПКУ від оподаткування звільняються операції з безоплатної передачі у державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Норми цього підпункту поширюються і на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу юрособи будь-якої форми власності на баланс іншої юрособи, яка перебуває у державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їхніх повноважень та за рішенням юросіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб’єкти операції платниками податку.

Про це можна прочитати в коментованій ІПК №3841/ІПК/99-00-21-03-01/ІПК (див. «ДК №33/2024). У ній зазначено, що застосування пільги за пп. 197.1.16 ПКУ уможливлюється за умови одночасного виконання таких вимог:

— передача здійснюється на безоплатній основі;

— операція здійснюється між двома платниками ПДВ або між двома юрособами;

— передача відбувається виключно у державну чи комунальну власність;

— операція здійснюється на підставі ухваленого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Якщо під час операцій з безоплатної передачі об’єктів не дотримано хоча б однієї із зазначених вимог, такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Також у цій ІПК навели особливості складання ПН на звільнені від оподаткування операції.

Крім того, податківці нагадали: якщо придбані або виготовлені з ПДВ необоротні активи починають використовуватися платником податку в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі в операціях, що звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.16 ПКУ), то у нього виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 ПКУ.

Не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду потрібно скласти зведену ПН і зареєструвати в ЄРПН.

Базу оподаткування за необоротними активами визначають виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (за відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни), а за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання (п. 189.1 ПКУ).

Нарахування компенсуючого ПДВ за ст. 199 ПКУ

На жаль, у коментованій ІПК №3841/ІПК/99-00-21-03-01/ІПК сказано, що, крім нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ, потрібним є нарахування компенсуючого ПДВ за ст. 199 ПКУ — стосовно товарів, послуг, необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях і частково в неоподатковуваних. Як правило, це різноманітні адміністративні та інші подібні витрати, з ПДВ.

Докладно про нарахування такого ПДВ ми написали в статті «Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ» у «ДК №17/2022.

Бухгалтерський облік

Безоплатно передані оборотні активи списують на субрахунок 949. На цей самий рахунок списують і нараховане компенсуюче ПДВ за п. 198.5 і ст. 199 ПКУ.

Безоплатно переданий об’єкт ОЗ вилучають з активів (списують з балансу) (п. 33 НП(С)БО 7). Залишкову вартість списують на субрахунок 976 «Списання необоротних активів». Бухгалтерські проведення з безоплатної передачі ОЗ:

— Д-т 13 К-т 10 — на суму нарахованого зносу;

— Д-т 976 К-т 10 — на залишкову вартість ОЗ;

— Д-т 976 К-т 641 — нараховане компенсуюче ПДВ.

Податок на прибуток

Вартість безоплатно переданого зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення фінрезультату до оподаткування (див. пп. 134.1.1 ПКУ). Якщо платник податку застосовує коригування на податкові різниці, тут можуть бути такі податкові різниці.

По-перше, для безоплатно переданих ОЗ — «амортизаційна» податкова різниця за ст. 138 ПКУ: на суму залишкової вартості за даними бухобліку фінрезультат до оподаткування збільшується; на суму залишкової вартості за даними податкового обліку згідно з п. 138.3 ПКУ фінрезультат до оподаткування зменшується.

По-друге, може застосовуватися податкова різниця, пов’язана з безоплатним наданням — за пп. 140.5.9 ПКУ (при безоплатній передачі неприбутковій організації) чи пп. 140.5.10 (при безоплатній передачі особам, що не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), платникам податку, які є пов’язаними особами (якщо отримувач фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларував від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування)).

Наприклад, якщо майно безоплатно передане на баланс органу місцевого самоврядування, що зареєстрований як неприбуткова організація, то застосовується податкова різниця за пп. 140.5.9 ПКУ, — фінрезультат до оподаткування збільшується на вартість безоплатно переданого у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Якщо ж майно безоплатно передане комунальному підприємству, засновником якого є орган місцевого самоврядування, може застосовуватися різниця за пп. 140.5.10 ПКУза умови дотримання вимог пп. 140.5.10 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру