• Посилання скопійовано

Якщо постачальник не склав РК до «зайвої» ПН: дії покупця

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 12.06.2024 №3182/ІПК/99-00-21-03-02/ІПК

Суттєво. ДПСУ розповіла про наслідки для реєстраційного ліміту покупця випадку, коли постачальник зареєстрував на нього «зайву» податкову накладну.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку обрахунку суми податку, на яку платник податку в межах функціонування системи електронного адміністрування ПДВ (далі — СЕА ПДВ) має право зареєструвати в ЄРПН податкові накладні / розрахунки коригування (далі — реєстраційна сума), та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, у липні 2019 року постачальником було складено на Товариство (покупця) та зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкову накладну, у якій допущено помилку у даті складання (така дата не відповідає даті «першої події» за операцією). Товариством не було сформовано податковий кредит на підставі такої податкової накладної, однак її реєстрація в ЄРПН постачальником призвела до збільшення реєстраційної суми Товариства.

Постачальником не було складено розрахунок коригування до такої податкової накладної, а також податкової накладної з вірною датою складання, а надалі реєстрація платником ПДВ такого постачальника була анульована.

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо:

1) можливості/вимоги зменшення платником податку реєстраційної суми, яка збільшилась у зв’язку з реєстрацією в ЄРПН постачальником зазначеної у зверненні податкової накладної;

2) процедури такого зменшення реєстраційної суми;

3) наявності законодавчого обмеження використання Товариством такої реєстраційної суми при реєстрації в ЄРПН податкових накладних.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 ПКУ).

Пунктом 44.1 статті 44 ПКУ передбачено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 ПКУ.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Основні принципи функціонування СЕА ПДВ визначено статтею 200-1 ПКУ та регламентовано Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569 «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі — Порядок №569).

Починаючи із дати запровадження СЕА ПДВ на постійній основі, а саме з 01.07.2015, реєстрація в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних здійснюється виключно у межах реєстраційної суми, яка обчислюється за формулою, встановленою пунктом 200-1.3 статті 200-1 ПКУ та пунктом 9 Порядку №569.

Реєстраційна сума, а також складова формули, за якою вона обчислюється, — сума ПДВ за отриманими податковими накладними (∑ НаклОтр), обраховується на підставі податкових накладних / розрахунків коригування, складених починаючи з 01.07.2015 та зареєстрованих в ЄРПН.

Обрахунок реєстраційної суми, а також складових формули, на підставі якої визначається така сума, здійснюється автоматично, відповідно до норм ПКУ. При її розрахунку враховуються, зокрема, усі податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН платником податку / на платника податку.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та Порядку №569, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Щодо питань 1, 2

При розрахунку реєстраційної суми та її складової ∑ НаклОтр враховуються усі податкові накладні та розрахунки коригування, складені та зареєстровані в ЄРПН на платника податку постачальниками.

Отже, у разі складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної без факту здійснення господарської операції (у ситуації, описаній у зверненні, — податкової накладної, складеної на дату, відмінну від дати здійснення операції) обсяги постачання товарів/послуг та сума податку на додану вартість, вказані в такій податковій накладній, автоматично враховуються у відповідних обсягах при обчисленні реєстраційної суми. При цьому ПКУ в межах функціонування СЕА ПДВ не передбачено можливість (вимогу) самостійного коригування (зменшення) платником податку реєстраційної суми.

Щодо питання 3

З урахуванням норм пункту 200-1.3 статті 200‑1 ПКУ та пункту 9 Порядку №569 платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму, яка не перевищує реєстраційну суму, автоматично обраховану за формулою, встановленою зазначеними пунктами.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 ПКУ).

До змісту номеру