• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань оподаткування операцій з віртуальними активами, у тому числі криптовалютою

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.05.2024 №2634/ІПК/99-00-21-01-01

Суттєво. На сьогодні особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами Податковим кодексом України не передбачено.

!  Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України за результатом розгляду звернення Адвокатського об’єднання щодо окремих питань оподаткування операцій з віртуальними активами, у тому числі криптовалютою, в межах компетенції повідомляє.

У своєму зверненні платник податків повідомив, що практична необхідність отримання індивідуальної податкової консультації полягає в складності застосування  окремих положень податкового законодавства та у необхідності формування чіткого розуміння обсягу податкових обов’язків, що виникають у разі проведення операцій з віртуальними активами, з метою попередження порушення податкового законодавства.

З метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні прийнято Закон України від 17 лютого 2022 року №2074‑ІХ «Про віртуальні активи» (далі — Закон).

Відповідно до пункту 1 розділу VI Закону він набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Кодексу щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами, але не раніше дня опублікування цього Закону. На даний час Закон не набрав чинності.

Державна податкова служба України у своїй діяльності керується Податковим кодексом України (далі — Кодекс), який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час адміністрування податків, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

На сьогодні особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами Кодексом не передбачено.

Водночас згідно з підпунктом 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

Такі операції враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування та, відповідно, об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за правилами бухгалтерського обліку.

До змісту номеру