• Посилання скопійовано

Щодо звільнення зі сплати земельного податку за земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 14.05.2024 №2728/ІПК/99-00-04-01-04

Суттєво. Підприємство має право звернутися із заявою до органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням ділянок для визнання їх забрудненими.

!  Юрособам-землевласникам

Державна податкова служба України розглянула звернення Державного підприємства щодо отримання індивідуальної податкової консультації з питання звільнення зі сплати земельного податку за земельні ділянки, забруднені вибухонебезпечними предметами, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

Підприємство поінформувало, що користується земельними ділянками загальною площею га (далі — Ділянки), на яких з 24.02.2022 — дати початку збройної агресії російської федерації були розміщені спеціальні військові засоби для оборони та охорони периметра та інфраструктури Підприємства. У зверненні також повідомляється, що після закінчення активних бойових дій у 2022 році Ділянки, які розташовані на території Київського району, й надалі залишаються забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Підприємство, посилаючись на норми пп. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283, п. 283-1.2, п. 283-1.3 ст. 283-1 Кодексу, просить надати роз’яснення з таких питань:

1) Який порядок дій платника для застосування норм Кодексу щодо звільнення від сплати земельного податку (далі — Податок) за Ділянки;

2) До якої установи слід звертатися платнику для підтвердження забруднення Ділянок вибухонебезпечними предметами;

3) Яка інформація про Ділянки має міститися у такому зверненні та які документи необхідно надавати;

4) Які документи свідчать (підтверджують) право застосування норми пп. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283 Кодексу щодо Ділянок, які не підлягають оподаткуванню Податком.

Питання 1, 2

Особливості справляння Податку за Ділянки, що забруднені вибухонебезпечними предметами або визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, передбачені нормами пп. 283.1.9 п. 283.1, 283.2 ст. 283, п. 283-1.2 та 283-1.3 ст. 283-1 Кодексу.

Зокрема, Ділянки не є об’єктом оподаткування Податком на підставі відомостей Державного земельного кадастру, в тому числі які обстежені операторами протимінної діяльності, за періоди, коли визнані забрудненими вибухонебезпечними предметами або потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами, що визначені рішеннями сільських, селищних, міських рад, військових адміністрацій або військово-цивільних адміністрацій (далі — органи місцевого самоврядування) про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та зборів, прийнятими на підставі заяв платників податків (пп. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283 Кодексу).

Слід звернути увагу, що постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 року №1333 затверджено Порядок подання інформації щодо рішень про встановлення податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів, прийнятих на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Період, коли земельні ділянки визнаються забрудненими вибухонебезпечними предметами, визначається як період, що починається з першого числа місяця, на який припадає дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання (абзац третій п. 283-1.2 ст. 283-1 Кодексу).

У разі подання платником податків до контролюючого органу рішення відповідного органу місцевого самоврядування про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяви платника податків, інформація про які відсутня у базах даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, нарахування Податку до отримання контролюючим органом відповідних даних з Державного земельного кадастру здійснюється на підставі відомостей, наданих платником податків (абзац третій п. 283-1.3 ст. 283-1 Кодексу).

Підпунктом 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу передбачено, що прийняття органами місцевого самоврядування рішень про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (з обов’язковим зазначенням кадастрових номерів таких земельних ділянок), а також про внесення змін до таких рішень повинні прийматися на кожний календарний рік окремо, за умови наявності відповідних заяв платників податків, та на період не більше ніж до кінця поточного календарного року.

На рішення, прийняті на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок не придатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх засмічення вибухонебезпечними предметами, не поширюються вимоги пп. 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу щодо заборони прийняття індивідуальних податкових пільг (абзац третій пп. 12.3.7 п. 12.3 ст. 12 Кодексу).

Разом з цим згідно з п. 283-1.3 ст. 283-1 Кодексу підставою для ненарахування Податку відповідно до п. 283.2 ст. 283-1 Кодексу у частині земельних ділянок, непридатних для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, є інформація, зазначена у пп. 12.4.6 п. 12.4 ст. 12 Кодексу.

Нарахування Податку за земельні ділянки, визначені пп. 283.1.9 п. 283.1 ст. 283 Кодексу, у частині земельних ділянок, забруднених вибухонебезпечними предметами, відновлюється починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

Враховуючи зазначене, Підприємство має право звернутися із заявою до відповідного органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням Ділянок щодо повідомлення про визнання їх забрудненими вибухонебезпечними предметами, або непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами (з обов’язковим зазначенням кадастрового номера таких Ділянок, документів про речові права на Ділянки інше).

Питання 3, 4

Питання віднесення земельних ділянок до категорії непридатних для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами вирішується органами місцевого самоврядування у взаємодії з центральними органами виконавчої влади, іншими державними органами та Національним органом з питань протимінної діяльності, виходячи з повноважень, визначених нормами законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про протимінну діяльність в Україні».

Разом з цим Кодексом не регулюється порядок та форма звернень платників податків до органів місцевого самоврядування про визнання земельних ділянок забрудненими вибухонебезпечними предметами або непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Додатково повідомляємо, що нормами Кодексу передбачена можливість коригування податкових зобов’язань з Податку шляхом подання уточнюючих розрахунків (з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 Кодексу) відповідно до ст. 50 Кодексу.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Ця індивідуальна податкова консультація діє до зміни/втрати чинності нормами законодавства, щодо яких надано індивідуальну податкову консультацію.

До змісту номеру