• Посилання скопійовано

Премія до 8 Березня у воєнний час

ТОВ має Положення про преміювання та бажає виплатити премію працівницям до 8 Березня, видавши наказ і сплативши всі податки (фінансова можливість для виплати премії є). Чи є ризики для підприємства для виплати премії до 8 Березня під час війни лише на підставі зазначених документів?

Згідно зі ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці1, роботодавець самостійно встановлює у колдоговорі розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних виплат.

Якщо колективного договору немає, це може бути інший нормативний документ, установлений на підприємстві, наприклад такий як Положення про преміювання.

Премія до свят належить до фонду інших заохочувальних та компенсаційних виплат як винагорода/заохочення, яку виплачують раз на рік або одноразово (пп. 2.3.2 Інструкції №52). Тобто така премія є складовою зарплати.

1 Закон України від 24.03.1995 №108/95-ВР «Про оплату праці».

2 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 №5.

Звертаємо увагу, що норми ст. 73 КЗпП під час воєнного стану не стосуються виплат премій: нею встановлюється лише право на надання додаткового вихідного дня, а також порядок компенсації за роботу у святкові і неробочі дні. Застосування чи незастосування цієї норми жодним чином не впливає на виплату премій.

Отже, якщо роботодавець під час воєнного стану не призупинив норми Положення про виплату премій, то немає й обмежень і заборон щодо виплати одноразової премії працівницям підприємства до свята 8 березня.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру