• Посилання скопійовано

Який штраф може бути в разі нереєстрації адреси нової торговельної точки?

Під час податкової перевірки виявлено, що в чеку РРО адреса торговельної точки зазначена правильно, але до податкової служби інформацію про таку нову торговельну точку не подали (у формах №20-ОПП, №1-РРО). Який штраф загрожує?

РРО реєструється на окрему господарську одиницю, реквізити якої зазначаються у розрахунковому документі (чеку). Для реєстрації РРО суб’єкт господарювання подає Заяву на реєстрацію РРО (ф. №1-РРО), форма якої наведена в додатку 1 до Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547.

У Заяві наводять у тому числі адресу господарської одиниці, на якій використовуватиметься РРО.

У разі використання РРО в іншій господарській одиниці суб’єктом господарювання РРО потрібно перереєструвати, подавши реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація» (див. п. 1 ч. 3 розд. ІІ Порядку №547).

Причому в разі зміни місцезнаходження РРО до податкової служби слід подати повідомлення за формою №20-ОПП. Окрім того, таке повідомлення має ще подаватися на нову торговельну точку, якщо воно не подавалося раніше.

Виходить, у наведеній у запитанні ситуації РРО почали застосовувати в новій господарській одиниці, а перереєстрацію РРО не зробили.

У Законі про РРО1 немає штрафу безпосередньо за таке порушення. Але на практиці податкова служба може трактувати зазначене порушення як непроведення розрахункових операцій через РРО: мовляв, якщо розрахункова операція проведена через РРО, який не зареєстрований за відповідною господарською одиницею, то це і означає непроведення через РРО.

1 Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

На наш погляд, таке дивне трактування не відповідає букві Закону про РРО.

Повторимо ще раз: у Законі про РРО штрафів за таке порушення немає. Але небезпека може полягати у надмірно формальному трактуванні Закону податковою службою. Якщо податкова служба трактуватиме десь так, як ми навели вище, то доведеться звернутися до суду. З цього питання можна ще отримати індивідуальну податкову консультацію.

У разі неподання форми № 20-ОПП з 01.08.2023 податківцями застосовується штраф за п. 117.1 ПКУ в розмірі 1 020 грн.

Однак зазначимо, що суди загалом підтримують позицію, що ф. №20‑ОПП не є податковою звітністю, а тому ці штрафи не повинні застосовуватися, — ми писали про це в «ДК» №3/2024.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру