• Посилання скопійовано

Як провести річний перерахунок ПДВ у 2023 році?

Про це ми докладно розповіли в нашій статті.

Що передбачає процедура річного перерахунку ПДВ?

Частку використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначають у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей самий попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року. Це встановлено п. 199.2 ПКУ.

Платники податку, які протягом попереднього календарного року не мали неоподатковуваних операцій, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовано такі операції. Так каже п. 199.3 ПКУ.

А потім, наприкінці поточного календарного року, відбувається ось що. Платник податку за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. У разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюють виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку. Цього вимагає п. 199.4 ПКУ!

Тобто, наприклад, коли ми вперше порахували частку неоподаткованих операцій, вона у певному місяці становила 25%. І ми визнали ПЗ за п. 199.1 ПКУ на 25% суми ПДВ, зазначеного у ПН, отриманих внаслідок придбання товарів (послуг), необоротних активів, частково використаних як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях. А за наслідками року ця частка становила вже 20%. Отже, нам треба зменшити ПЗ на різницю (25% - 20% = 5%).

І ось саме цю процедуру (визначення частки) ми і називаємо річним перерахунком ПДВ. Здійснюють його за підсумками календарного року, тобто з урахуванням операцій за всі місяці такого року, з груднем включно.

Як зробити перерахунок?

Увесь процес перерахунку можна умовно розподілити на три етапи:

1) встановлюємо фактичну частку використання придбаних з ПДВ товарів, послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях;

2) складаємо РК до зведених ПН, за якими ПДВ нараховували виходячи з частки минулого року (або частки першого місяця, в якому такі операції мали місце, якщо раніше платник податку таких операцій не здійснював);

3) відображаємо коригування у декларації з ПДВ за грудень.

До змісту номеру