• Посилання скопійовано

Як зміниться нарахування зарплати працівникам у 2024 році?

У 2024 році розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 7100 грн, з 1 квітня — 8000 грн;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 42,60 грн, з 1 квітня — 48 грн.

Зверніть увагу! У грудні 2023 року мінімальна зарплата ще буде меншою (у місячному розмірі — 6700 грн, у погодинному розмірі — 40,46 грн). Це означає дві речі:

  • у 2024 році мінімальна місячна зарплата зросте (спочатку на 400 грн, а з другого кварталу вже на 1300 грн) порівняно з її сьогоднішнім розміром. Погодинна зарплата теж зросте — на 2,14 грн і 7,54 грн відповідно;
  • переглядати рівень оплати праці працівників та порівнювати його з мінімальною зарплатою потрібно буде двічі — у січні і квітні. Що це означає, розповімо далі.

Проте мінімальна зарплата — це не єдиний показник, на який треба звернути увагу щодо оплати праці працівників!

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становитиме 3028 грн. Нагадаємо, що на 1 січня 2023 року цей показник становив 2684 грн. Тобто маємо зростання на 344 грн за рік, яке зумовить зростання мінімального розміру місячного окладу.

Оплата праці з 1 січня 2024 року

Статтею 3-1 Закону про оплату праці встановлено основні вимоги та умови щодо оплати праці працівників.

По-перше, розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Але під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та понаднормовий час, роз’їзний характер робіт,
  • премії до святкових та ювілейних дат.

По-друге, відповідно, решта складових зарплати працівника (крім тих, що згадані у п. 1) — враховуються!

По-третє, працівникові мають нарахувати всі складові його заробітної плати. Якщо отримана у підсумку нарахована заробітна плата (за мінусом винятків із першого правила) менша за розмір мінімальної заробітної плати, має бути проведена доплата до її рівня.

По-четверте, якщо працівник не виконує місячної норми праці, мінімальний розмір оплати його праці розраховують пропорційно до виконаної норми праці.

І насамкінець: будь-які суми середнього заробітку не враховуютья до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

На оплату праці впливає і розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Адже мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (ст. 6 Закону про оплату праці).

Таким чином, у 2024 році він не може бути меншим за 3028 грн.

Проте, якщо ви з тих роботодавців, які дотримуються принципу відповідності розміру окладу не прожитковому мінімуму (як цього вимагає закон), а розміру мінімальної зарплати (щоб не робити доплати і спростити роботу бухгалтерів), то переглядати штатний розпис на 2024 рік ви будете двічі: станом на 1 січня і станом на 1 квітня. Та за потреби будете вносити зміни до штатного розпису, встановлюючи оклади, відштовхуючись від розміру мінімальної зарплати як мінімального розміру окладу.

Тобто роботодавці, які не бажають здійснювати обов’язкову доплату, встановлять на 1 січня оклади на рівні мінімальної зарплати 7100 грн і вище. Їм простіше, щоб оклад дорівнював не прожитковому мінімуму, а мінімальній зарплаті.

Утім, при погодинній оплаті праці працює інше правило: погодинну ставку для посади працівника слід встановлювати не нижче за розмір мінімальної зарплати у погодинному розмірі. Тобто при такій формі оплати працівникові встановлюється не оклад у розмірі, не меншому за 3028 грн на місяць, а годинна тарифна ставка не менше ніж 42,60 грн за годину у I кварталі 2024 року і не менше ніж 48 грн за годину починаючи з II кварталу.

Нагадаємо і те, що погодинна оплата праці — це особлива форма оплати, і застосовувати її можуть не всі. Це зовсім не вартість години роботи будь-якого працівника! Докладно про правила застосування цієї форми оплати праці читайте в нагадуванні від Держпраці.

Як правильно оформити зміни до штатного розпису і чи треба його затверджувати наново, ми докладно розповіли тут.

І ще. Мінекономіки наразі не оприлюднило щомісячні норми тривалості робочого часу на 2024 рік. Але ми порахували їх для вас з огляду на особливості воєнного трудового законодавства. Ви можете знайти їх тут.

До змісту номеру