• Посилання скопійовано

Як зміниться оподаткування ПДФО інших доходів, наданих фізособам?

Подарунки фізособам

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (з розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).

Отже, негрошові подарунки у 2024 році не оподатковуються, якщо їхня вартість з розрахунку на місяць становить не більше ніж 1 775 грн (25% від 7 100 грн).

Якщо вартість подарунків більша, то оподатковувати потрібно тільки суму перевищення.

При цьому базою оподаткування ПДФО буде вартість подарунка, збільшена на відповідний натуральний коефіцієнт (1,21951) за правилами оподаткування негрошових доходів відповідно до п. 164.5 ПКУ.

З метою утримання військового збору визначати таку базу не потрібно. Військовий збір утримуватимуть з оподаткованої ПДФО частини вартості подарунка без застосування натурального коефіцієнта.

Вартість навчання

Відповідно до пп. 165.1.21 ПКУ витрати будь-якої юридичної або фізичної особи на навчання іншої фізособи не включаються до оподатковуваного доходу останньої за таких умов:

  • суми за навчання сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку;
  • розмір неоподатковуваної суми, сплаченої за навчання, становить трикратний розмір мінімальної заробітної плати станом на 1 січня звітного року за кожний місяць навчання.

Отже, у 2024 році отримати оплату за навчання від іншої особи можна буде без сплати ПДФО та ВЗ на суму 21 300,00 грн за місяць.

Сума, що перевищує зазначену, підлягатиме оподаткуванню. I позаяк йдеться про негрошовий дохід, — із застосуванням «натурального» коефіцієнта за п. 164.5 ПКУ (у 2024 році цей коефіцієнт, як і раніше, становитиме 1,21951).

Благодійна допомога

Розмір нецільової благодійної допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, у 2024 році становитиме вже 4 240,00 грн.

Добові під час відрядження

Зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2024 року зумовить збільшення суми неоподатковуваних добових по Україні. Але для відряджень за кордон така сума залишається незмінною (див. табл.).

Таблиця

Неоподатковуваний розмір добових витрат у 2024 році

Країна відрядження Неоподатковуваний розмір добових витрат з розрахунку на кожен день відрядження у 2024 році
Україна Не більше ніж 710,00 грн*
Закордон Не більше ніж 80 євро**
* Не більше ніж 0,1 МЗП на 1 січня 2024 року.
** За кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, з розрахунку за кожен такий день
До змісту номеру