• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація (НО) безоплатно передає власні ОЗ, МШП іншій НО. Як відобразити в бухобліку?

Позаяк чітко це питання чинними нормативними документами не визначено, воно вирішується на розсуд сторін — НО, яка передає майно, і НО, яка отримує майно.

Як правило, під договірною вартістю мається на увазі вартість товару, послуги, яку згідно з договором покупець сплачує продавцеві.

Таким чином, якщо товар передається безоплатно, договірна вартість становить 0 грн. Тому і в документах на передачу можна зазначати вартість переданого товару (майна) — 0 грн.

Але у договорі на безоплатну передачу сторони можуть погодити, що в документах на передачу зазначаються ринкова чи інша вартість майна, первісна вартість, сума зносу, залишкова вартість.

Крім того, вартість, яка фігуруватиме в документах на передачу, може встановлюватися в наказі керівника НО. Наприклад, керівник може зазначити в наказі: «…Передати майно за договірною вартістю (50% первісної)…» тощо.

Але незалежно від того, яка вартість фіксуватиметься в первинних документах, безоплатну передачу майна в бухгалтерському обліку НО, яка передає майно, відображає згідно з положеннями стандартів бухобліку.

Наприклад, згідно з п. 33 НП(С)БО 7 об’єкт основних засобів вилучають із активів (списують з балансу) у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом.

Залишкову вартість такого об’єкта основних засобів списують у дебет субрахунку 976. Те саме стосується безоплатної передачі малоцінних необоротних матеріальних активів.

Отже, безоплатну передачу основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів відображають проведеннями:

  • Д-т 13 К-т 10, 11 — на суму нарахованого зносу;
  • Д-т 976 К-т 10, 11 — на залишкову вартість (якщо вона є; для повністю замортизованого об’єкта основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів цього проведення не буде).

Якщо безоплатно переданий об’єкт основних засобів, малоцінних необоротних матеріальних активів придбано (отримано) за рахунок цільового фінансування (а у НО саме так і є!) і щодо цього об’єкта не повністю визнано дохід від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід (на суму залишкової вартості):

  • Д-т 48, 69 К-т 745.

Якщо безоплатно передаються МШП, які були в експлуатації НО, то такі предмети під час передачі в експлуатацію списуються з балансу і надалі здійснюється тільки їх оперативний кількісний облік у відповідній відомості.

Це означає, що в разі безоплатної передачі таких МШП у бухгалтерському обліку жодних проведень не роблять. Водночас передані МШП списують з оперативного кількісного обліку.

Якщо ж МШП значаться на балансі на субрахунку 22 і не передавалися у використання, то їх безоплатну передачу відображають проведенням:

  • Д-т 949 К-т 22.

Позаяк безоплатно переданий об’єкт МШП придбано за рахунок цільового фінансування і щодо цього об’єкта не визнано доходу від цільового фінансування, то під час безоплатної передачі потрібно визнати такий дохід:

  • Д-т 48, 69 К-т 718.
До змісту номеру