• Посилання скопійовано

Як заповнювати Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації?

Заповнили Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за касовим методом. Але зателефонували з податкової і просять заповнити за методом нарахувань, щоб показники збігалися зі звітом про фінрезультати. Чи має рацію ДПС?

ДПС має рацію. Звіт заповнюють за методом нарахувань, а не за касовим методом. Про це ДПС пише в багатьох консультаціях.

Консультують податківці

Чи передбачено у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації відображення всіх сум доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації ОЗ), визначених за правилами бухгалтерського обліку?

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 [ПКУ] неприбуткові підприємства, установи та організації, визначені п. 133.4 ст. 133 ПКУ, подають Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за формою, затвердженою [Наказом №553] (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 28.04.2017 №469) (далі — Звіт), та річну фінансову звітність.

Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних із визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків та зборів, ведення яких передбачено законодавством (п. 44.1 ст. 44 ПКУ).

Згідно зі ст. 4 Закону [про бухоблік] зі змінами і доповненнями бухгалтерський облік та фінансова звітність ґрунтуються, зокрема, на принципі нарахування — доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати коштів.

У рядках 1.1 — 1.11 частини І Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а в рядках 2.1 — 2.6 Звіту — суми видатків (витрат). При цьому в зазначених рядках показники заповнюються з урахуванням особливості діяльності неприбуткової організації відповідно до закону, що регулює діяльність такої неприбуткової організації.

Враховуючи, що дані, наведені у Звіті, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності, то всі суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), сформовані за правилами бухгалтерського обліку, мають бути відображені у Звіті. Тобто суми доходів та витрат (у т. ч. суми нарахованої амортизації основних засобів), які не відображені у рядках 1.1 — 1.10 та 2.1 — 2.5 Звіту, відображаються у рядках 1.11 «інші доходи» та 2.6 «інші видатки (витрати)» Звіту.

ЗІР, підкатегорія 102.04

Але наголосимо, що ані в самому Звіті, ані в ПКУ, ані в інших нормативних документах прямо не зазначено, що Звіт заповнюють за методом нарахування. Водночас Звіт, заповнений за касовим методом, вважатиметься заповненим помилково.

Отже, можна сказати, що Звіт заповнюють за методом нарахування на підставі трактування чинного законодавства ДПС.

Складається Звіт із трьох частин; перші дві понумеровано (частина I і частина II), а третя має назву «Виправлення помилок».

Передбачає цей Звіт і подання додатків, про що свідчить рядок наприкінці форми: це додатки ГД, ВП та ФЗ.

При цьому додаток ФЗ, тобто фінзвітність, додають до Звіту всі неприбутківці. А от додаток ГД, тобто гуманітарна допомога, подають лише ті, хто здійснює операції з гуманітарною допомогою. Відповідно, і додаток ВП, тобто виправлення помилок, потрібен лише тим, хто у поточному Звіті виправляє помилки минулих звітних періодів.

Отже, Звіт передбачає заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації залежно від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Частина І

Частину І Звіту заповнюють усі неприбуткові організації незалежно від того, дотрималися вони вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, чи ні.

У рядках 1.1 — 1.11 частини І Звіту відображають доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 — 2.6 Звіту — суми видатків (витрат).

І ці доходи та видатки, що їх відображають у Звіті, формуються за правилами бухгалтерського обліку, тобто у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Зокрема, у рядку 1.6 Звіту показують загальну суму отриманої неприбутковою організацією безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя тощо, у тому числі:

  • у рядку 1.6.1 — благодійну допомогу;
  • у рядку 1.6.2 ГД — гуманітарну допомогу, яка дорівнює сумарному значенню графи 9 розд. ІІ додатка ГД до Звіту.

Про те, як відрізнити гуманітарну допомогу від благодійної, ми розповіли тут.

При цьому у рядку 1.6 Звіту (та відповідно у рядках 1.6.1, 1.6.2 ГД та 1.6.3) відображають вартість фактично отриманих неприбутковою організацією безоплатних надходжень активів (коштів, майна), товарів (робіт, послуг), у т. ч. надходжень на розрахунковий рахунок (та/або до каси) у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань.

Аналогічно фіксують видатки неприбуткової організації щодо використаних безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань (рядок 2.4 та рядки 2.4.1, 2.4.2 ГД, 2.4.3 Звіту відповідно). При цьому до рядка 2.4.2 ГД Звіту переносять сумарне значення графи 8 розд. ІІІ додатка ГД до Звіту.

Відповідно у рядку 2.6 (та рядках 2.6.1, 2.6.2 ГД і 2.6.3) відображають вартість фактично переданих безоплатно (використаних) активів (коштів, майна), товарів (робіт, послуг), сум безповоротної фінансової допомоги, благодійної допомоги чи добровільних пожертвувань, у т. ч. перерахованих з розрахункового рахунку (та/або виданих із каси).

Додаток ГД до Звіту неприбуткові організації подають обов’язково в разі здійснення операцій із гуманітарною допомогою.

Частина ІІ

Частина ІІ Звіту передбачена для розрахунку податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, її заповнюють лише неприбуткові організації, які не дотрималися вимог, визначених п. 133.4 ПКУ.

Такі неприбуткові організації у рядках 2 та 3 заголовної частини Звіту проставляють позначку про такий особливий звітний (податковий) період «Місяць», який зазначається в разі подання Звіту за період з початку року до останнього дня місяця, в якому вчинено порушення.

Нагадаємо!

Підпунктом 133.4.3 ПКУ визначено: у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, а для релігійної організації — вимог, визначених абзацом 2 пп. 133.4.1 і пп. 133.4.2 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток. Податкове зобов’язання розраховується виходячи зі суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація вилучається контролюючим органом з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для потреб оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення.

Тобто ось саме такі порушники й подають Звіт із заповненням частини ІІ. Та зверніть увагу: для такого Звіту — власні строки подання! Тобто якщо ви протягом року порушили умови цільового використання коштів, установлені для неприбутківців, то відзвітувати про це треба, не чекаючи закінчення звітного року! Навіть якщо порушення сталося у грудні 2022 року, подати Звіт із визначеною сумою податку на прибуток треба було до 20 січня 2023 року.

У рядку 5 Звіту відображають розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, і він дорівнює сумі рядків 3 та 4 Звіту.

Об’єкт оподаткування розраховують зі суми операції (операцій) нецільового використання активів (рядок 3) та/або суми доходу (прибутку) чи її частини, що була розподілена серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб (рядок 4).

Водночас сума операції (операцій) нецільового використання активів складається зі суми рядка 3.1 ГД «гуманітарна допомога» (дорівнює рядку «Усього» графи 7 розд. IV додатка ГД) та рядка 3.2 «вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій».

А далі, якщо порушення сталося протягом року, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (із наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду, та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

А коли ж тоді заповнювати цю третю частину Звіту?

Вона передбачена для випадку, якщо неприбуткова організація виявила, що було порушення умов п. 133.4 ПКУ, про які у Звіті не зазначено. Тобто у Звіті треба було зазначити податок на прибуток до сплати, а цього не зробили.

У разі порушення вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, неприбуткова організація зобов’язана подати Звіт у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця). Звіт складають за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулося пізніше) до останнього дня місяця, в якому вчинено порушення.

Утім, про виправлення помилок у Звіті ми розповімо в іншій відповіді на запитання нижче.

Доповнення до Звіту

На підставі п. 46.4 ПКУ неприбуткова організація може подати доповнення до Звіту з поясненням заповнення показників частини ІІ Звіту, яке може бути складене в довільній формі та буде використане контролюючим органом під час аналізу показників такого Звіту.

Про наявність та зміст такого доповнення неприбуткова організація зазначає наприкінці Звіту в окремому рядку.

Поради від податківців

Наприкінці нагадаємо, що у грудні 2022 року податківці надавали власні поради щодо складання цього Звіту. І навіть створили електронну брошуру з цього питання. Ви можете прочитати їх за посиланням.

До змісту номеру