• Посилання скопійовано

Чи дотримується у бухобліку неприбуткової організації рівність доходів та витрат?

Так, дотримується.

Така думка базується на положенні, що всі надходження неприбуткової організації мають цільовий характер, адже спрямовані на фінансування витрат неприбуткової організації.

Тож усі кошти, отримані неприбутковою організацією, ще не є доходами, відображаються за кредитом субрахунку 484 як отримане цільове фінансування. А до складу доходів таке фінансування потрапить лише тоді, коли організація матиме відповідні витрати, в розмірі таких витрат.

Наприклад, якщо у звітному періоді понесено витрати в розмірі 40 000 грн, то в такому самому розмірі відображають і доходи:

— Д-т 949 К-т 631, 661, 651 тощо — 40 000 грн (понесені витрати);

— Д-т 484 К-т 718 — 40 000 грн (відображено доходи в розмірі понесених витрат).

Далі доходи і витрати звітного періоду списують до складу фінансових результатів:

— Д-т 791 К-т 949 — 40 000 грн (списані витрати);

— Д-т 718 К-т 791 — 40 000 грн (списані доходи).

Таким чином, прибутку чи збитку, який слід списати на рахунок 44, неприбуткові організації не мають.

Це означає, що у неприбуткової організації доходи звітного періоду не можуть перевищувати витрат цього самого періоду.

Якщо є перевищення отриманих коштів над здійсненими витратами, такі перевищення відображають за кредитом субрахунку 484 як невикористаний залишок цільового фінансування, а не у складі доходів. Кредитовий залишок кінця звітного періоду на субрахунку 484 показують у рядку 1595 Балансу форми №1-м чи №1-мс згідно з Н(П)СБО 25.

Наприклад, організація отримала безповоротну фіндопомогу, але не витратила її. Тоді дохід від такої фіндопомоги не визнають, а тому її не відображають у рядку 1.6 Звіту.

Інший приклад: допомогу (цільове фінансування) отримано, а витрат не було. І тут так само. Отриману допомогу не відображають у Звіті, тому що доходів за нею не визнано.

Ще приклад. Поточного року понесено витрати за рахунок тогорічних надходжень. Такі тогорічні надходження будуть відображені у складі доходів поточного року, в розмірі витрат. Причому треба розуміти, за рахунок яких доходів ці витрати, — приміром, спонсорської допомоги (рядок 1.6) чи пасивних доходів (рядок 1.9).

Наголосимо, що окремі рядки Звіту передбачені для окремих видів неприбуткових організацій. Наприклад, 1.1 — 1.4, 2.1, 2.2 — для бюджетних організацій тощо. Адже про це прямо зазначено у відповідних рядках. Тож неприбуткові організації інших видів не можуть заповнювати такі рядки.

Якщо джерел надходження коштів кілька (спонсорська допомога та пасивні доходи) по 500 грн відповідно, а витрат на купівлю товарів за рік 400 грн, то в якому рядку визнавати дохід?

Це питання кожна неприбуткова організація вирішує на власний розсуд, згідно з внутрішніми документами.

Як потраплять цільові кошти, наприклад спонсорської допомоги, до складу дохідної частини звіту, якщо вони витрачені на придбання ОЗ?

Вони потраплять до рядка 1.6 у розмірі пропорційно до нарахованої амортизації придбаних ОЗ, протягом усього періоду нарахування амортизації.

До змісту номеру