• Посилання скопійовано

Як неприбутківцям виправити помилки у Звіті про використання доходів?

Якщо неприбуткова організація виявила помилку у раніше поданому Звіті, така організація має право подати:

  • Звіт із позначкою «звітний новий» — у разі подання такого Звіту в терміни, визначені п. 49.18 ПКУ для подання податкової декларації;
  • Звіт із позначкою «уточнюючий» — у разі його подання після строку, визначеного п. 49.18 ПКУ.

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Звіт із позначками «звітний новий» та «уточнюючий» має містити повну інформацію про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за звітний (податковий) період.

При самостійному виправленні помилок, допущених у частині І Звіту, в уточнюючому Звіті та у додатку ВП до Звіту, який подають у складі Звіту (звітного або звітного нового), зазначають правильні показники з урахуванням уточнень без заповнення частини «Виправлення помилок» Звіту та таблиці 2 «Результати виправлення помилок» додатка ВП, бо у частині І Звіту відображаються доходи та видатки (витрати) неприбуткової організації, які не призводять до визначення податкового зобов’язання.

Якщо виправляють помилки, допущені при заповненні частини ІІ Звіту, то у частині ІІ уточнюючого Звіту зазначають правильні показники з урахуванням уточнень, а у рядках 07-10 частини «Виправлення помилок» Звіту — суми уточнень податкових зобов’язань та суми нарахованого штрафу і пені, які розраховують шляхом порівняння показників уточнюючого Звіту та Звіту, який уточнюється. Зокрема, у рядку 07 фіксують збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду. У разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючого Звіту додаток ВП не заповнюють.

Якщо помилки, допущені при заповненні частини ІІ Звіту, виправляють у звітному (звітному новому) Звіті за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП відображають правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками Звіту, що уточнюється, визначають суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток, суму пені та штрафу (рядки 07 — 09 таблиці 2 «Результати виправлення помилок» додатка ВП). Суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання, пені та штрафу з додатка ВП переносять до частини «Виправлення помилок» (рядки 07 — 09) Звіту.

Водночас за потреби уточнення показників, що їх відображають у частині I Звіту, неприбуткова організація також може подати Звіт із позначкою «звітний новий», навіть якщо це не призводить до визначення податкових зобов’язань.

Проте, якщо неприбуткова організація помилково нарахувала та сплатила податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, то у рядку 06 Звіту проставляють «нуль». Порівнюючи рядок 06 з відповідним рядком Звіту, який уточнюється, у рядку 07 Звіту визначають суму зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств.

На підставі п. 46.4 ПКУ неприбуткова організація може подати доповнення до Звіту з поясненням заповнення показників частини ІІ Звіту, яке може бути складене в довільній формі та буде використане контролюючим органом під час аналізу показників такого Звіту.

До змісту номеру