• Посилання скопійовано

Коментар до ІПК ДПСУ від 08.02.2023 №258/ІПК/99-00-07-04-01-06

Торгівля генераторами через Інтернет: з РРО?

Податківці в ІПК ДПС від 08.02.2023 №258/ІПК/99-00-07-04-01-06 (див. «ДК» №8/2023) відповіли на запитання про застосування РРО у разі торгівлі генераторами та запчастинами до них в інтернет-магазині.

Перш ніж застосовувати РРО, треба визначити, чи є операція з отримання коштів розрахунковою. Операція розрахункова? Якщо так, то РРО нам потрібен, якщо ні — то відповідно і потреби в РРО теж немає.

Визначення розрахункової операції міститься у ст. 2 Закону про РРО, і ми його докладно розглянули у статті «Безготівкові операції та РРО» в «ДК» №6/2022. Зокрема, з’ясували, що до розрахункових операцій належать різні операції:

— готівкові, коли з метою розрахунку використовується готівка — банкноти і монети;

— безготівкові, коли з метою розрахунку використовується платіжна картка;

— розрахунки за допомогою жетонів та інших замінників грошей.

Податківці в коментованій ІПК пишуть, що законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ в Інтернеті.

Але насправді це не зовсім так. Ці операції в Законі про РРО не ототожнюються, але всі вони мають спільні ознаки, за якими належать до розрахункових операцій і про які ми розповіли у вищезгаданій статті.

Водночас податківці роблять правильний висновок, що застосовувати РРО/ПРРО у встановленому Законом про РРО порядку потрібно обов’язково, коли здійснюються розрахункові операції в розумінні цього Закону. Тобто, як ми вже зазначили, якщо операція відповідає визначенню розрахункової операції, то вона реєструється в РРО.

Переказ за реквізитами рахунку у форматі IBAN

Податківці слушно відповідають, що в такому разі РРО не потрібен, бо це банківська операція, яка підпадає під виняток п. 2 ст. 9 Закону про РРО.

І це важливо, адже визначення поняття банківської операції в нашому законодавстві немає.

Консультують податківці

Законодавство не містить визначень термінів «банківські операції» та «банківські послуги».

Разом з цим перелік банківських послуг визначений статтею 47 Закону про банки. Так, до банківських послуг належить: залучення у вклади (депозити) коштів та банківських металів від необмеженого кола юридичних і фізичних осіб; відкриття та ведення поточних (кореспондентських) рахунків клієнтів, у тому числі у банківських металах, та рахунків умовного зберігання (ескроу); розміщення залучених у вклади (депозити), у тому числі на поточні рахунки, коштів та банківських металів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

«Банківські операції» за своєю суттю є конкретними діями (операціями, транзакціями), що їх здійснюють банки, надаючи банківські послуги, перелік яких визначений статтею 47 Закону про банки.

ГУ ДПС у Житомирській області, 05.03.2021

Проте отримання коштів від покупця з його банківського рахунку безпосередньо на банківський рахунок продавця — це не розрахункова операція в розумінні Закону про РРО (див., зокрема, ІПК ДПСУ від 14.06.2021 №2392/ІПК/10-36-07-07-20 і від 14.06.2021 №2381/ІПК/99-00-07-05-01-06 в «ДК» №36/2021, «ДК» №36/2021, коментар «ДК»).

А позаяк це не розрахункова операція, то й РРО теж не потрібен.

Розрахунок через посередників на умовах післяплати

Коли товар доставляється покупцю через перевізника (кур’єрську службу) й оплату за нього приймає перевізник при врученні товару покупцю, то продавцю теж не потрібно реєструвати такий продаж у РРО.

Податківці консультують, що РРО/ПРРО застосовується кур’єрською службою безпосередньо при передачі товару покупцю, а продавець зобов’язаний вкласти у відправлення видаткову накладну або інший документ, який підтверджує походження товару.

Фіскальний чек в такому разі надає покупцю кур’єрська служба в момент приймання від покупця оплати за товар. Такий обов’язок встановлено для суб’єктів, які здійснюють операції з приймання готівки для виконання платіжної операції — абзац перший ст. 3 Закону про РРО. Так само податківці консультували і раніше.

Після прийняття платежу від покупця кур’єрська служба переказує отримані суми продавцю, але вже за мінусом своєї комісії. Ця операція вже не є розрахунковою операцією для продавця, адже він отримав платіж не від покупця, а від фінансового посередника.

Отже, резюмуємо:

1. У разі продажу на умовах доставки з післяплатою фіскальний чек формує кур’єрська служба, а продавець повинен надати покупцю документи на товар (накладна тощо).

2. Якщо кур’єрська служба тільки доставляє товар і не бере участі в процесі оплати, то продавець сам отримує оплату за товар. І йому потрібно дивитися, чи є отримана оплата (попередня оплата або подальша оплата після доставки товару) розрахунковою операцією. Якщо так, — вона реєструється через РРО.

Чи повинен ФОП зберігати документи про придбання?

Вести товарний облік та зберігати документи на придбання товарів повинні тільки дві категорії ФОП-«єдинників»:

— платники ЄП та ПДВ (3 група ЄП за ставкою 3%);

— платники ЄП всіх груп, які реалізують: а) технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту; б) лікарські засоби та вироби медичного призначення; в) ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Докладно про те, кому треба вести товарний облік та зберігати документи від постачальників, ми писали в статті «ФОП і товарний облік: 5 правил» у «ДК» №4/2023.

А чи належать бензинові та дизельні електрогенератори до технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту? — поцікавився підприємець — платник ЄП у запиті на коментовану ІПК.

Податківці відповіли, що наразі бензинові та дизельні електрогенератори не входять до Переліку №231.

До речі, Перелік №231 ґрунтується на кодах ще старої УКТ ЗЕД, яка втратила чинність з 01.01.2021, і позаяк зміни до нього не вносилися, то й зіставляти його треба зі старими кодами УКТ ЗЕД.

Електрогенератори (крім електрогенераторних установок) класифікувалися в товарній позиції 8501 за старими УКТ ЗЕД, а електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, зокрема електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем), — в товарній позиції 8502.

Нова УКТ ЗЕД діє з 01.01.2023. Згідно з новою УКТ ЗЕД двигуни та генератори, електричні (крім електрогенераторних установок) також належать до позиції 8501, а електрогенераторні установки та обертові електричні перетворювачі, зокрема електрогенераторні установки з поршневим двигуном внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення (дизелем або напівдизелем) — до позиції 8502.

Товарних позицій 8501 та 8502 в Переліку №231 немає.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Перелік №231 — Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 №231.
  • Стара УКТ ЗЕД — Закон України від 19.09.2013 №584-VII «Про Митний тариф України» (втратив чинність з 01.01.2021).
  • Нова УКТ ЗЕД — Закон України від 19.10.2022 №2697-IX «Про Митний тариф України».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру