• Посилання скопійовано

Щодо правових засад застосування РРО/ПРРО при продажу програмних продуктів в електронному вигляді через мережу Інтернет

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.10.2023 №3291/ІПК/99-00-07-04-01-06

Суттєво. Якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку і покупець здійснює оплату з їх використанням, то застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим незалежно від обраного покупцем способу оплати.

!  Інтернет-торговцям

Державна податкова служба України розглянула звернення <...> про надання індивідуальної податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Відповідно до звернення, Підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування (платник єдиного податку 3 групи) і здійснює продаж програмних продуктів в електронному вигляді через мережу Інтернет.

Підприємець просить надати роз’яснення (в контексті запиту) щодо правових засад застосування реєстратора розрахункових операцій та програмного реєстратора розрахункових операцій (далі — РРО/ПРРО) при продажу програмних продуктів в електронному вигляді через мережу Інтернет у разі проведення розрахунків з використанням реквізитів поточного рахунку продавця та надати відповідь на такі запитання:

1. Чи потрібно Підприємцю використовувати РРО/ПРРО, якщо оплата надходить на поточний рахунок Підприємця, згідно з наданим для сплати рахунком-фактурою?

2. Чи необхідно Підприємцю використовувати РРО/ПРРО, якщо оплата надходить на поточний рахунок з транзитних рахунків банківських або інших фінансових установ?

Правові засади застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України від 06 липня 1995 року  №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265). Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до преамбули Закону №265, встановлення норм щодо незастосування РРО/ПРРО у інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Обов’язок застосування РРО/ПРРО залежить не від форми розрахунків, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції суб’єкта господарювання, які чітко визначенні законодавством, в тому числі нормами його прямої дій, які встановлюють винятки із загальних правил.

Зокрема, порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено статтею 3 Закону №265.

Поряд з цим пунктом 2 статті 9 Закону №265 встановлено пільгу, відповідно до якої РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій.

Враховуючи вище викладене, як відповідь на питання один та два повідомляємо.

У разі якщо Підприємець надає покупцю (споживачу) для оплати за товар (програмний продукт) реквізити свого поточного рахунку і покупець здійснює оплату з їх використанням, то у такому випадку застосування РРО/ПРРО не є обов’язковим, оскільки така операція є різновидом банківської операції у розумінні Закону №265, незалежно від обраного покупцем способу оплати.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію, та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації.

До змісту номеру