• Посилання скопійовано

Щодо коригування податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 02.10.2023 №3305/ІПК/99-00-21-03-02-06

Суттєво. Якщо з дати складання ПН минуло більше 1095 к. д., у разі зменшення договірної вартості товару покупець зобов’язаний визначити ПЗ з ПДВ виходячи з обсягу зменшення та скласти ПН згідно з п. 198.5 ПКУ.

!  Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо коригування податкової накладної після сплину 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Підприємством в лютому 2020 року було укладено договір поставки на придбання основного засобу. В договорі визначено найменування, кількість, ціну та загальну вартість основного засобу. Протягом лютого 2020 року — червня 2020 року, згідно з умовами договору, Підприємством були перераховані постачальнику авансові платежі за обладнання. Постачальником було складено та зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкові накладні на суму кожного авансового платежу. В червні 2023 року обладнання відвантажено. На дату відвантаження сторонами було прийнято рішення про зміну ціни обладнання, про що підписана додаткова угода до договору. Для приведення у відповідність податкових накладних до первинних документів, у постачальника виникає необхідність скласти розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, складених в лютому — червні 2020 року на зміну кількості та ціни.

З огляду на викладене Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1) який порядок реєстрації розрахунків коригування до податкових накладних, складених пізніше 1095 календарних днів з дня складання таких податкових накладних?;

2) які наслідки для покупця, який в 2020 році включив до складу податкового кредиту суми ПДВ по податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН на суми авансових платежів, якщо постачальник на дату відвантаження (дату зменшення ціни згідно з додатковою угодою) не зареєструє РК до податкових накладних на зміну ціни та кількості?

<...>

Платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, — у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в неоподатковуваних операціях або в негосподарській діяльності платника податку (пункт 198.5 статті 198 ПКУ).

Пунктом 192.1 статті 192 ПКУ передбачено, що у разі, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.

Розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в ЄРПН пізніше 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої складений такий розрахунок коригування.

<...>

Починаючи із дати запровадження СЕА ПДВ на постійній основі, а саме з 01.07.2015, реєстрація в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних здійснюється виключно у межах суми, яка обчислюється за формулою, встановленою пунктом 200-1.3 статті 200-1 ПКУ та пунктом 9 Порядку №569 (далі — реєстраційна сума).

Виходячи з положень пункту 200-1.3 статті 200-1 ПКУ та пункту 9 Порядку №569 реєстраційна сума, у тому числі сума ПДВ за отриманими податковими накладними (∑НаклОтр), обраховується на підставі документів (зокрема, податкових накладних / розрахунків коригування), складених починаючи з 01.07.2015.

Отже, суми ПДВ, зазначені у складених починаючи з 01.07.2015 податкових накладних / розрахунках коригування, при їх реєстрації в ЄРПН враховуються у відповідних обсягах при розрахунку реєстраційної суми платника податку.

Враховуючи викладене та виходячи із аналізу норм ПКУ та інших нормативно-правових актів, опису питання і фактичних обставин, наявних у зверненні, ДПС повідомляє.

Щодо питань 1, 2

Відповідно до норм ПКУ, на дату отримання попередньої оплати постачальник повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну, на підставі якої покупець включає суми ПДВ до податкового кредиту.

У разі якщо на дату відвантаження товарів договірна вартість таких товарів зменшується, то у платника податку — покупця виникає обов’язок щодо коригування (зменшення) податкового кредиту, який був сформований на підставі податкової накладної, складеної на суму такої попередньої оплати.

Оскільки розрахунок коригування до податкової накладної, з дати складання якої минуло більше 1095 календарних днів, не може бути зареєстрований в ЄРПН у зв’язку із сплином терміну, встановленого пунктом 192.1 статті 192 ПКУ, то у даному випадку покупець зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з обсягу зменшення договірної вартості товару, зазначеної у податковій накладній, та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну з використанням механізму, визначеного пунктом 198.5 статті 198 ПКУ.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 ПКУ).

До змісту номеру