• Посилання скопійовано

Як оподаткувати винагороду за перемогу в дитячому конкурсі?

Юрособа, платник ЄП 5%, організувала дитячий конкурс. За результатами конкурсу належить оплатити навчання дітей-переможців у будь-якому обраному ними гуртку. Кошти перераховуються безпосередньо на поточний рахунок закладу (гурток, спортивна школа тощо). Призначення платежу приблизно таке: за абонемент Сидоренка Івана. Чи виникають ПДФО та ВЗ з таких виплат (кошти перераховуються юрособі, але додаткове благо виникає у дитини)?

За умовами запитання юрособа бере на себе обов’язок оплатити навчальні послуги (дитячі гуртки, спортивні школи тощо) для дитини — переможця конкурсу. При цьому оплата відбувається виключно на користь надавача таких послуг, а не фізособі — самій дитині чи її батькам. Переможець конкурсу визначається юрособою без ідентифікації його особи за документами та без отримання інформації про ІПН. Натомість фізособа повідомляє організатору конкурсу, від якої установи вона хоче отримати освітню послугу. Навіть якщо у призначенні платежу зазначаються ім’я та прізвище дитини, яка отримує навчальні послуги, юрособа не отримує інформацію про ІПН фізособи, яка отримала цей дохід (самої дитини чи її батьків). А це унеможливлює оподаткування такої винагороди.

Якщо виходити з того, що персоніфікація переможця неможлива, зокрема через небажання переможця надавати свої персональні дані юрособі-організатору, то можна сказати, що й оподатковуваний дохід у фізособи тут не виникає. А якщо так, то оплату на користь суб’єкта господарювання за надання навчальних послуг юрособа може просто списати на інші операційні витрати — Д-т 377 К-т 311 — оплата, Д-т 949 К-т 377 — списання витрат, не персоніфікувати дохід і не нараховувати ПДФО та ВЗ з доходу фізособи. На оподаткування юрособи єдиним податком ця операція не впливає.

Проте у податківців можлива інша позиція щодо можливості персоніфікації нагороди за перемогу у конкурсі. Якщо проводиться конкурс і визначається конкретна фізособа-переможець, то цього переможця однозначно можна ідентифікувати, якщо докласти до цього зусиль. Самого лишень небажання персоніфікувати особу-отримувача недостатньо для того, щоб не сплачувати ПДФО та ВЗ.

Щоб не було непорозумінь з учасниками щодо небажання переможця надавати персональну інформацію для ідентифікації, цю вимогу можна прописати в умовах конкурсу, з якими повинні бути знайомі всі учасники, і надавати винагороду тільки після отримання необхідної інформації для її оподаткування.

Правила оподаткування виграшів та призів визначено у п. 170.6 ПКУ. Але це не будь-які виграші та призи, а тільки виграші (призи) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора, призи та виграші у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті. Наведений у запитанні конкурс не підпадає під ці ознаки, тому цей пункт ПКУ не застосовується.

Отже, винагорода переможця цього конкурсу за умови його ідентифікації оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ як додаткове благо відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Позаяк в описаному випадку винагорода надається переможцю не у грошовій формі, а у формі оплати послуг третіх осіб, це негрошовий дохід для самого переможця. Далі, якщо фізособа не має іншого грошового доходу від цього податкового агента, постає запитання, за рахунок чого сплачувати ПДФО та ВЗ. Ця проблема не нова, але й досі не розв’язана, ми писали про це, наприклад, у статті «Таємниці натурального коефіцієнта для ПДФО і ВЗ» у «ДК» №39/2023.

Як варіант, можна встановити винагороду у грошовій формі за умови її цільового використання виключно на оплату навчальних послуг, збільшити розмір самої винагороди, утримати з такої збільшеної суми ПДФО та ВЗ, а решту перерахувати СГ — постачальникові освітніх послуг (див. таблицю). Не зайвим буде отримати від переможця заяву, в якій він просить перерахувати суму винагороди, яка залишається після оподаткування, на користь того чи іншого надавача навчальних послуг.

Таблиця

Облік операцій з нарахування винагороди зі сплатою податків за її рахунок

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Нараховано грошову винагороду переможцю конкурсу 949 685 12 422,36
Утримано ПДФО 685 641 2 236,02
Утримано ВЗ 685 642 186,34
Перераховано оплату за навчальні послуги суб’єкту господарювання — за заявою переможця 377 311 10 000,00
Зараховано оплату в рахунок винагороди переможця 685 377 10 000,00

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру