• Посилання скопійовано

Зарахування зобов’язання за нарахованими відсотками до статутного капіталу: що з податками?

Протягом кількох років підприємство нараховувало і відносило на витрати відсотки за договорами позики. Планується заборгованість за відсотками направити на збільшення статутного капіталу. Які податкові наслідки з податку на прибуток?

Нарахування відсотків у бухгалтерському обліку відображають проведенням:

— Д-т 952 К-т 684.

Сума нарахованих відсотків зменшує фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то в разі нарахування процентів на користь нерезидента може застосовуватися різниця за п. 140.2 і 140.3 ПКУ.

Якщо відсотки нараховані на користь резидентів України, то податкових різниць немає.

Спрямування заборгованості за відсотками на збільшення статутного капіталу відображають проведеннями:

— Д-т 46 К-т 404 — прийняття загальними зборами рішення про збільшення статутного капіталу;

— Д-т 404 К-т 401 — держреєстрація змін щодо розміру статутного капіталу;

— Д-т 684 К-т 46 — спрямування заборгованості на збільшення статутного капіталу.

З наведених проведень наочно видно, що розглянуті господарські операції не призводять до збільшення чи зменшення фінрезультату до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток. Це означає, що такі операції не впливають на оподаткування цим податком.

Але якщо ці відсотки нараховані на користь нерезидента, у момент їх виплати потрібно утримати і перерахувати до бюджету податок на доходи нерезидента. Спрямування відсотків на збільшення статутного капіталу, на наш погляд, є формою виплати цих відсотків у негрошовій формі. Податок обчислюють за формулою, наведеною в пп. 141.4.2 ПКУ, за ставкою 15%. А якщо виконуються умови пп. 141.4.11 ПКУ, то за ставкою 5%.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру