• Посилання скопійовано

Пред’явлення векселя юрособою на ЄП

ТОВ на єдиному податку має на балансі вексель, придбаний за часів перебування ТОВ на загальній системі оподаткування. Чи може ТОВ пред’явити вексель до оплати (тобто звернутися до емітента), отримати дохід за векселем і при цьому не позбутися статусу платника єдиного податку?

На наш погляд, ТОВ на єдиному податку може пред’явити вексель до оплати. І підстав для позбавлення статусу платника ПДВ немає.

Коли використання векселя не дозволяється?

Платники єдиного податку першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій) (п. 291.6 ПКУ).

До грошової форми розрахунку належить розрахунок коштами як у готівковій формі (у формі грошових знаків), так і в безготівковій формі (у формі записів на рахунках у банках).

У численних консультаціях податкової служби (див., наприклад, індивідуальну податкову консультацію ДПСУ від 15.02.2023 №348/ІПК/99-00-04-03-03-06) зазначається, що негрошовими формами розрахунку є різні способи погашення взаємних фінансових зобов’язань без використання коштів. До таких розрахунків належать, зокрема, бартерні операції, розрахунки векселями, договір перевідступлення прав вимоги, зарахування зустрічних вимог тощо.

Таким чином, платник єдиного податку не може у рахунок проданих товарів, послуг отримати вексель або в рахунок отриманих товарів, послуг видати вексель.

Чи не належить пред’явлення векселя до фінансового посередництва?

Не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом «Про страхування», сюрвеєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III ПКУ (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Фінансовим посередництвом є діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством (частина 3 ст. 333 ГКУ). Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

Водночас чинне законодавство не містить заборони для юрособи, яка не є банком чи фінансово-кредитною організацією, пред’являти вексель до оплати.

З огляду на зазначене, на наш погляд, пред’явлення юрособою векселя до оплати не є діяльністю у сфері фінансового посередництва, а отже, не суперечить вимогам пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування.

Це означає, що юрособа може пред’явити вексель до оплати.

Чи включається сума оплати за векселем до оподатковуваного доходу платника ЄП?

На наш погляд, так, включається.

Тому що згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку — юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПКУ.

Причому мати окремий код КВЕД для пред’явлення такого векселя до оплати, на наш погляд, не потрібно. Адже це одинична операція з пред’явлення векселя, отриманого ще в період перебування на загальній системі.

Але прямо про це в ПКУ нічого не сказано. І податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Тому для уникнення непорозумінь з ДПС може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру