• Посилання скопійовано

Суть справи

Покупець помилково сплатив більше: що з ПДВ?
Суб’єкт господарювання — платник ПДВ отримав на свій рахунок зайві кошти від покупця. Чи потрібно нараховувати ПДВ на такі кошти, складати ПН, реєструвати в ЄРПН?

Доля «спецгрупи» ЄП після 1 серпня
Скасування «спецгрупи» відбулося пізніше, ніж планувалося — не з 1 липня, а з 1 серпня 2023 року. Тож наслідки для всіх, хто полишає цю групу, доведеться аналізувати наново.

Перевірки з 01.08.2023 — що з мораторієм?
Закон №3219 (раніше — законопроєкт №8401) частково скасовує мораторій на податкові перевірки. Водночас він передбачає пільги щодо штрафів та пені — за умови сплати донарахованого ПЗ та ЄСВ.

Повернення до сплати ПДВ зі «спецгрупи» ЄП
Проаналізуймо наслідки з ПДВ для тих платників, які після перебування у спецгрупі за ставкою 2% автоматично або за заявою переходять на ЄП за ставкою 3% з ПДВ або на загальну систему з ПДВ.

Рекламна роздача грошових сертифікатів
Чи є об’єктом оподаткування ПДФО і ВЗ сума безоплатно розданих грошових сертифікатів з рекламною метою? Якщо так, то сума перевищення 25% МЗП (1 675 грн) обов’язково оподатковується ПДФО і ВЗ? Які документи потрібні, щоб віднести на витрати вартість розданих сертифікатів без застосування податкових різниць?

Авансові звіти по-новому
Наказом від 09.05.2023 №239 (див. «ДК» №30/2023) Мінфін затвердив нову редакцію авансового звіту, а також зміни до порядку його складання. Розгляньмо, чим спричинені ці зміни і що треба знати бухгалтерові при складанні авансових звітів.

В акті перевірки слід чітко описати порушення
Верховний Суд наголосив, що описова частина акта документальної перевірки має бути сформульована чітко. Щоб платник податків міг зрозуміти, що саме він порушив і як, із посиланням на підтвердні документи.

Гнучкий режим робочого часу
На підприємстві планується встановити гнучкий режим робочого часу. Як це правильно оформити?

Пред’явлення векселя юрособою на ЄП
ТОВ на єдиному податку має на балансі вексель, придбаний за часів перебування ТОВ на загальній системі оподаткування. Чи може ТОВ пред’явити вексель до оплати (тобто звернутися до емітента), отримати дохід за векселем і при цьому не позбутися статусу платника єдиного податку?

До змісту номеру