• Посилання скопійовано

Про надання роз’яснення (витяг)

Лист Міністерства економіки України від 24.05.2023 №4707-05/23798-09

Суттєво. Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку, не використану в попередні роки.

!  Працедавцям

Міністерство економіки України розглянуло Ваше звернення <...> стосовно надання роз’яснень деяких норм законодавства та в межах компетенції повідомляє

Відповідно до частини третьої статті 2 Закону «Про відпустки» (далі — Закон) право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги).

Частиною п’ятою статті 11 Закону заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.

Враховуючи викладене, щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. Разом з тим у випадку, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (стаття 24 Закону).

Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Порядок надання відпустки за минулі роки такий самий, як і поточних відпусток.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток проводиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 №100 (зі змінами) (далі — Порядок).

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 Порядку середня заробітна плата для розрахунку відпускних визначається виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки. Це правило розрахунку середньої зарплати діє і для розрахунку щорічних відпускних за минулі роки.

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами та мають інформаційно-рекомендаційний характер.

<...>

Заступник Міністра економіки України Т. БЕРЕЖНА

До змісту номеру