• Посилання скопійовано

Щодо отримання грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки (витяг)

Лист Міністерства економіки України від 03.05.2023 №4706-05/20086-09

Суттєво. Частину відпустки можна компенсувати грошима лише тоді, якщо працівник використав 24 календарні дні щорічної відпустки за робочий рік, за який надається відпустка.

!  Працедавцям

Мінекономіки розглянуло Ваше електронне звернення <…> щодо отримання грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки та в межах компетенції повідомляє.

Згідно з частиною першою статті 12 Закону України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану надання працівнику щорічної основної відпустки за рішенням роботодавця може бути обмежено тривалістю 24 календарні дні за поточний робочий рік.

Якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника становить більше 24 календарних днів, надання не використаних у період дії воєнного стану днів такої відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки. Норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон №504) у період дії воєнного стану не застосовуються.

У разі звільнення працівника у період дії воєнного стану йому виплачується грошова компенсація відповідно до статті 24 Закону №504.

Слід зазначити, що відповідно до статті 2 Закону України №504 право на відпустки забезпечується забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 Закону №504.

Згідно з частиною четвертою статті 24 Закону №504 за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарні дні.

Ураховуючи зазначене, за бажанням працівника, лише після використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка), за решту днів невикористаної щорічної відпустки має бути виплачено грошову компенсацію.

<…>

Заступник Міністра економіки України Т. БЕРЕЖНА

До змісту номеру