• Посилання скопійовано

Платники податку на прибуток — малодохідники не коригують фінрезультат на сплачені проценти за кредитами

ТОВ є платником податку на прибуток — малодохідником. Прийнято рішення про незастосування коригувань фінрезультату. У 2012 р. ТОВ взяло валютний кредит у нерезидента — пов’язаної особи за ставкою 9,8%. При виплаті відсотків нерезиденту в Україні сплачено податок на доходи нерезидентів — 15%. У 2021 р. погашено кредит із відсотками, які були включені до витрат і зменшили фінрезультат до оподаткування. Чи коригувати фінрезультат на суми відсотків за весь період позики? Чи доводити «ділову мету»?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, для платників податку, в яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує 40 мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Платник податку, в якого річний дохід (за мінусом непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, за останній річний звітний період не перевищує 40 мільйонів гривень, має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на всі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, не більше ніж один раз протягом безперервної сукупності років, у кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу. У пп. 140.4.8 та 140.5.16 ПКУ йдеться про доходи і витрати, пов’язані з отриманням бюджетних грантів та виконанням умов договору про надання бюджетного гранту. Якщо цих операцій підприємство не має, то платник податку на прибуток, який є малодохідником, не зобов’язаний коригувати фінрезультат на будь-які різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ, крім збитків минулих років.

Відповідно, і коригувати фінрезультат на суму нарахованих та сплачених процентів за кредитом від нерезидента не потрібно, бо підприємство звільнене від коригувань фінрезультату взагалі.

Нагадаємо, що коригування фінрезультату, які залежать від ділової мети, передбачено у п. 140.5 ПКУ, зокрема:

— коригування згідно з пп. 140.5.4 та 140.5.5-1 ПКУ стосується тільки операцій щодо товарів, робіт та послуг, а відсотки за кредитом не можна віднести до таких операцій, бо це фінансові операції, а не торговельні;

— коригування згідно з пп. 140.5.6 ПКУ стосується витрат з нарахування роялті, а відсотки за кредитом не є роялті.

І, як ми зазначили вище, в наведеному випадку підприємство звільнене від цих коригувань.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру