• Посилання скопійовано

ФОП із подвійним статусом: як подати додатки з ЄСВ до декларацій?

ФОП на III групi ЄП одночасно є суб’єктом незалежної професійної діяльності. Подає декларацію платника ЄП — фізособи-підприємця (був дохід) та декларацію про доходи (доходу немає). ЄСВ сплачував щомісяця з МЗП як ФОП. Чи потрібно в додатку ЄСВ 1 декларації про доходи проставляти нулі, чи проставляти мінімальний внесок?

Пунктом 65.9 ПКУ визначено: якщо фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у контролюючих органах як фізособа-підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності.

Тобто чинним законодавством не заборонено фізособі, яка здійснює незалежну професійну діяльність, бути підприємцем та здійснювати іншу підприємницьку діяльність, не заборонену законом.

Особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність та одночасно перебуває на обліку як ФОП, з 01.01.2021 р. звільнено від сплати за себе ЄСВ як за особу, яка здійснює незалежну професійну діяльність, за умови здійснення одного виду діяльності (ч. 5 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Відповідно до пп. 16.1.3 ПКУ, платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Тож ФОП із подвійним статусом подає:

1) податкову декларацію платника єдиного податку — фізособи-підприємця, відобразивши доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування.

Додаток 1 до декларації з ЄП заповнюється за всі місяці року, за які сплачено ЄСВ у розмірі не менше від страхового внеску з перенесенням загальної суми сплаченого ЄСВ до рядка 21 декларації з ЄП. Крім того, у розділі IV декларації з ЄП ФОП III групи зазначає показники господарської діяльності, а у розділі V — податкові зобов’язання з ЄП;

2) податкову декларацію про майнове становище і доходи як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Подається за результатами звітного року відповідно до розділу IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, тобто до 1 травня. У ній поряд із доходами від провадження незалежної професійної діяльності слід зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи (п. 178.4 ПКУ).

Як уже з’ясували, ЄСВ сплачує лише особа-підприємець, тож додаток ЄСВ 1 до податкової декларації не заповнюється і не подається. Крім того, позначка у відповідній комірці про подання цього додатка в податковій декларації не ставиться.

Позаяк особа не отримувала доходу від незалежної професійної діяльності, додаток Ф2 та рядок 10.9 податкової декларації не заповнює. Проте обов’язково заповнює рядки 11 та 11.1 розділу ІІІ податкової декларації, в яких зазначає доходи, отримані від провадження господарської діяльності за спрощеною системою оподаткування протягом звітного (податкового) року.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру