• Посилання скопійовано

Орендна плата у вартості будівництва

Підприємство взяло в оренду земельну ділянку для будівництва складу. Орендну плату нараховує і сплачує щомісяця. Чи правомірно відносити нараховану орендну плату і заробітну плату офісних працівників на витрати? Чи мають вони бути капіталізовані і в майбутньому збільшать вартість ОЗ?

Відповідно до пп. 3.3 розділу IV Методрекомендацій №5731 плата за оренду (лізинг) землі та майна належить до інших виробничих витрат (у складі інших прямих витрат), які можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об’єкта витрат за прямою ознакою.

1 Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджені наказом Мінрегіону від 31.12.2010 р. №573.

Відповідно до п. 1 додатка 3 до Методрекомендацій №573, витрати на зарплату працівників апарату управління підприємство відносить до складу адміністративних витрат і до собівартості будівельних робіт не включає.

Таким чином, орендна плата має бути капіталізована, тобто списується на вартість будівельних робіт на субрахунок 151 і в майбутньому збільшить вартість ОЗ (складу). Зарплата офісних працівників включається до складу адміністративних витрат — списується на рахунок 92.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру