• Посилання скопійовано

ОСББ хоче зробити запас палива для генератора: чи потрібна ліцензія на його зберігання?

ОСББ придбало генератор з паливом у бомбосховище. Якщо купити запас палива на зимовий період, чи стосується ОСББ (не суб’єкта господарювання) вимога отримання ліцензії на зберігання пального?

ОСББ не є суб’єктами господарювання — щодо цього див., наприклад, лист Мінрегіонбуду від 26.04.2011 р. №7/15-4687 та постанову Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області від 03.12.2018 р. у справі №274/5040/17, де зазначається, що ОСББ не є суб’єктами господарювання.

Далі дивимося ст. 15 Закону №4811:

— зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії;

— суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

1 Закон України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Санкції за порушення норм Закону №481, передбачені ст. 17 Закону №481, застосовуються до суб’єктів господарювання.

З цього випливає висновок, що ОСББ не зобов’язане отримувати ліцензію на зберігання пального і не несе відповідальності за зберігання пального без ліцензії.

Але придбати пальне ОСББ може тільки вроздріб через паливно-роздавальні колонки АЗС. Своєю чергою, пальне через ПРК реалізується або в баки ТЗ, або в каністри. Щодо зберігання пального у каністрах ми розповіли в «ДК» №37/2019.

Якщо ОСББ не має ліцензії на зберігання пального і бажає придбати пальне гуртовими партіями в інший спосіб, ніж реалізація через ПРК (наприклад, коли постачальник пального доставить гуртовий обсяг пального та розвантажить його у місці зберігання), постачальник пального не зможе зареєструвати акцизну накладну, що може спричинити штрафні санкції для такого постачальника за нереєстрацію акцизної накладної. Зокрема, у разі складання акцизної накладної на покупця — неплатника акцизного податку (в нашому випадку — на ОСББ), який не має ліцензії на зберігання пального, у її реєстрації буде відмовлено.

Це не стосується роздрібної реалізації пального через ПРК на АЗС, на яку постачальник пального складає окрему акцизну накладну. Але в такому разі ОСББ може отримувати пальне лише на умовах роздрібного продажу в каністри на АЗС.

Також див. статтю «Купуємо генератор» у «ДК» №48/2022.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру