• Посилання скопійовано

Повернення допомоги у вигляді майна благодійному фонду: які податкові наслідки?

Які податкові наслідки, якщо майно, яке було надано як благодійна допомога, повернуть благодійному фонду — надавачу цієї благодійної допомоги? У договорі про надання благодійної допомоги передбачено повернення майна за умови невиконання поставлених завдань.

Насамперед зазначимо, що відповідно до ст. 1 Закону від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації»:

— благодійник — це дієздатна фізособа або юрособа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності;

— бенефіціар — набувач благодійної допомоги (фізособа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей.

Таким чином, стає зрозумілим, що благодійний фонд надав допомогу у вигляді майна фізособі, яка, скориставшись пунктом договору про повернення майна, повернула його благодійнику.

Розгляньмо податкові наслідки у благодійника через повернення майна фізособою.

Відповідно до п. 17 НП(С)БО 15, отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

Якщо фізособа повертає допомогу, то благодійний фонд на суму повернутої допомоги має зменшити витрати з одночасним зменшенням доходів і збільшенням залишків цільового фінансування.

Звертаємо увагу, що порядок подальшого використання повернутої допомоги має бути передбачено установчими документами та/або внутрішніми розпорядчими документами управлінського персоналу, а порядок відображення в бухгалтерському обліку — обраною обліковою політикою благодійного фонду.

У додатку 4ДФ до об’єднаної звітності благодійний фонд (як податковий агент) відображає суму такого повернення з від’ємним значенням за будь-який наступний податковий період, протягом якого відбулося таке повернення. Інших податкових наслідків благодійний фонд не має.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру