• Посилання скопійовано

Коментар до закону України від 18.10.2022 р. №2682-ІХ

Зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ

ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізосіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

18 жовтня відбулося чергове засідання ВРУ. На ньому народні депутати у другому читанні та загалом підтримали законопроєкт №7433 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та деяких інших законів України щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю». Нагадаємо: ще 16 серпня його було прийнято за основу.

Станом на момент підготування цієї статті Закон №2682 передано на підпис Президентові. Він набере чинності наступного дня після офіційного опублікування (див. «ДК» №44/2022).

Зміни у Законі про ЄСВ

До ч. 1 ст. 17 Закону про ЄСВ — зокрема, в частині, що стосується передачі інформації з Державного реєстру на запити Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

До ч. 2 ст. 20 Закону про ЄСВ — згідно зі змінами, з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальником або представником страхувальника, якому керівним органом страхувальника делеговано відповідні повноваження, подаються відомості про працівника щодо переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду чи роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання, належності або неналежності осіб, які працюють, забезпечують себе роботою самостійно або навчаються, до членів професійних спілок та інші відомості. Перелічені відомості подаються через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі, з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги», у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей.

Для ФОПів, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів ФГ, які не сплачували страхові внески в період дії воєнного стану в Україні на підставі пунктів 9-19 — 9-23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ, такий період включається до страхового стажу і вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Зміни в Законі №875

Частину 3 статті 18 та статтю 19 Закону №875 викладено в новій редакції.

Із цих статей зникли згадки про необхідність працедавцям реєструватися у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю та подавати до нього звіти про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у порядку, встановленому КМУ.

Іншими словами, законодавче обгрунтування форми №10-ПОІ скасовано.

Нормативна база

  • Закон №875 — Закон України від 21.03.1991 р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Закон №2682 — Закон України від 18.10.2022 р. №2682-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру