• Посилання скопійовано

Суть справи

Акциз у разі продажу алкоголю вроздріб
Суб’єкт господарювання (не виробник, не імпортер) продає вроздріб алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння). Розгляньмо особливості «алкогольного» акцизу при роздрібній торгівлі.

Об’єднання ФСС та ПФУ: як це буде і чого чекати
25 жовтня офіційно опубліковано Закон №2620. Тож об’єднання з 1 січня 2023 року Фонду соцстраху та Пенсійного фонду стало неминучим. Що це означає для роботодавців та працівників?

Інвентаризація запасів у воєнний час
Наближається кінець 2022 року, в якому багато активів пошкоджені або знищені під час війни. Наприкінці року перед складанням річної фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію. Але через війну виникають нештатні ситуації, про які зараз і поговоримо.

Мінекономіки про спрощені трудові відносини
Чи можна розрахуватися неповністю, якщо звільнення відбувається під час війни? Чи можна не видавати працівнику копію наказу про звільнення? Що робити з працівником, з яким під час війни укладено строковий трудовий договір, після закінчення дії воєнного стану?

Якщо роботодавець-ФОП помер: як звільнитися?
Документально оформити припинення трудових відносин із фізособою-роботодавцем у разі її смерті завжди було проблемою для працівників. Тепер, здається, цю проблему вирішено: з’явивсяпотрібний нормативний документ, який затвердив процедуру звільнення.

Прийняття працівників на роботу під час війни
Які документи повинен надати потенційний працівник для працевлаштування? З якими внутрішніми нормативними актами роботодавець має ознайомити працівника? Чи є особливості укладення трудових договорів під час війни?

Зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ
ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізосіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.

Дохід ФОПа-«єдинника» за кордоном
Якщо кошти, отримані від нерезидента на рахунок, відкритий в іноземному банку, не зараховані на підприємницький рахунок в Україні, то такі кошти не включаються до доходу фізособи-«єдинника», але оподатковуються ПДФО та ВЗ: пояснюють податківці в листі ДПСУ від 04.07.2022 р. №5064/Г/99-00-24-03-03-09 (див. «ДК» №44/2022).

Рахунки-фактури замість актів
З’ясуймо, чи можна замість актів виконаних робіт, наданих послуг використовувати рахунки-фактури. І чи можуть рахунки-фактури замінити собою договір.

До змісту номеру