• Посилання скопійовано

Що нового

Жінки (крім медиків) стають на військовий облік добровільно

!  Жінкам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 25.10.2022 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних».

Законом встановлено добровільну постановку на військовий облік жінок, за винятком медиків (у т. ч. фармацевтів).

Текст Закону див. «ДК» №44/2022.

Закон України від 07.10.2022 р. №2664-IX чинний з 26.10.2022 р.


НБУ дозволив купувати долари для розміщення на депозит, але є нюанс

!  Громадянам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Змінами надано можливість громадянам купувати долари США за офіційним курсом НБУ з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку, але з обов’язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом на день проведення зворотної операції.

Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. Куплена валюта може зараховуватися на вкладний (депозитний) рахунок без попереднього зарахування на поточний рахунок фізичної особи. Строк розміщення придбаних коштів на вкладному (депозитному) рахунку в банку має бути не менше ніж шість календарних місяців без права дострокового розірвання договору банківського вкладу та повернення такого вкладу (депозиту) фізичній особі до закінчення строку, а також без можливості поповнення вкладу (депозиту). Вклад (депозит) після закінчення строку, а також нараховані за таким вкладом (депозитом) проценти підлягають поверненню/сплаті фізособі в національній валюті (у перерахунку за офіційним курсом НБУ на дату такого повернення) шляхом зарахування на поточний рахунок фізособи.

Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, депозит може бути пролонговано.

Постанова  Національного банку України від 20.10.2022 р. №222 чинна з 21.10.2022 р.


Нацбанк змінив тарифи на свої послуги

!  Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до тарифів, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Змінами до таблиці 1 розділу I Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України, визначено, що послуги з надання банку доступу до MISP-NBU та зі здійснення для банку проактивного моніторингу ризиків та кіберзагроз (Proactive Risk Monitoring) надаються безплатно.

Змінами до Тарифів на послуги з реєстрації та ліцензування, що надаються Національним банком України, передбачено встановлення тарифів на послуги з:

розгляду пакета документів щодо включення особи, яка має намір провадити діяльність з надання фінансових послуг, до Державного реєстру фінансових установ / Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги (далі — Реєстр фінустанов) — 2700 грн;

розгляду пакета документів щодо видачі особі, яка має намір провадити діяльність з надання фінансових послуг, ліцензії (ліцензій) на провадження діяльності з надання фінансових послуг: залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення; фінансового лізингу; надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту; факторингу; надання гарантій (у тому числі щодо одночасного включення до Реєстру фінустанов та видачі ліцензії) — 33100 грн;

розгляду пакета документів щодо видачі особі, яка має намір провадити діяльність з надання фінансових послуг, ліцензії (ліцензій) на провадження діяльності з надання послуг у сфері страхування в частині проведення конкретного (конкретних) виду (видів) страхування (у тому числі щодо одночасного включення до Реєстру фінустанов та видачі ліцензії) — 37000 грн;

розгляду пакета документів щодо видачі особі, яка провадить діяльність з надання фінансових послуг, ліцензії (ліцензій) на провадження діяльності з надання фінансових послуг (надання нового виду фінансових послуг): залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення; фінансового лізингу; надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту; факторингу; надання гарантій — 28500 грн;

розгляду пакета документів щодо видачі особі, яка провадить діяльність з надання фінансових послуг (страховику), ліцензії (ліцензій) на провадження діяльності з надання послуг у сфері страхування в частині проведення конкретного (конкретних) виду (видів) страхування (ліцензії на надання нового виду страхування) — 32100 грн;

розгляду пакета документів щодо погодження набуття або збільшення істотної участі в страховику, надавачі фінансових платіжних послуг — 31800 грн.

Постанова  Національного банку України від 20.10.2022 р. №223 чинна з 22.10.2022 р.


На відновлення виробничих потужностей надаватимуть фінансову держпідтримку

!  Суб’єктам підприємництва

Кабмін вніс до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28, зміни, якими передбачено надання фінансової державної підтримки з метою відновлення виробничих потужностей суб’єкта підприємництва, зруйнованих частково або повністю внаслідок проведення (воєнних) бойових дій.

Також внесено зміни до Порядку надання державних гарантій на портфельній основі, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 р. №723.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.10.2022 р. №1194 чинна з 25.10.2022 р.


Оновлено бухгалтерські методрекомендації

!  Бухгалтерам

19 жовтня 2022 року на сайті Мінфіну було офіційно розміщено наказ «Про затвердження Змін до деяких методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку». З цієї ж дати наказ набрав чинності.

Наказом приведено у відповідність до НП(С)БО та інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку:

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561;

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджені наказом Мінфіну від 29.12.2006 р. №1315;

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджені наказом Мінфіну від 16.11.2009 р. №1327;

Методичні рекомендації щодо облікової політики підприємства, затверджені наказом Мінфіну від 27.06.2013 р. №635.

Докладніше див. «ДК» №38/2022.

Наказ Мінфіну від 18.10.2022 р. №337 чинний з 19.10.2022 р.


Мінфін затвердив Звіт про КІК та оновив декларацію з податку на прибуток

!  Власникам іноземних компаній

Міністерство фінансів затвердило:

форму Звіту про контрольовані іноземні компанії;

форму скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії;

Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу.

Дія цього Порядку поширюється на юридичних осіб — резидентів та фізичних осіб — резидентів, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Крім того, внесено зміни до декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897:

викладено у новій редакції додаток КІК до рядка 06.1 КІК декларації;

виключаються додатки КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації, КІК-ТЦ додатка КІК до рядка 06.1 КІК декларації, КІК-ЦП до рядка 1.2 КІК-ЦП додатка 1.3 КІК-ЦП до рядка 02.1 КІК-К декларації.

Першим звітним (податковим) роком для звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року — звітний період, що розпочинається у 2022 році).

Контролюючі особи мають право подати звіт про КІК за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Звіт та скорочений звіт подаються платниками податків до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 25.08.2022 р. №254
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.10.2022 р. офіційно не опублікований


Оновлено правила заповнення МД за формою ЄАД

!  Суб’єктам ЗЕД

Міністерство фінансів виклало в новій редакції Порядок заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа, затверджений наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651.

Цей Порядок визначає правила заповнення граф митних декларацій (далі — МД) за формою єдиного адміністративного документа (далі — ЄАД), додаткових аркушів до нього, порядок унесення відомостей до доповнення, а також порядок оформлення, розподілу та використання аркушів МД.

Для товарів, що згідно зі ст. 94 МКУ підлягають декларуванню з використанням МД, можуть використовуватися МД, передбачені Конвенцією про процедуру спільного транзиту, та правила їх заповнення, відповідно до цієї Конвенції.

Передбачені цим Порядком правила також поширюються на застосування МД за формою ЄАД, додаткових аркушів і доповнення, виготовлених за допомогою комп’ютера, та електронних МД.

Окремі положення Порядку набирають чинності 18.01.2023 р.

Наказ Мінфіну від 23.09.2022 р. №296
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.10.2022 р. офіційно не опублікований


Інструкцію з організації примусового виконання рішень удосконалено

!  Боржникам

Міністерство юстиції внесло зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Зокрема, передбачено, що постанова про зняття арешту з майна боржника або скасування інших заходів примусового виконання рішення без винесення постанови про відкриття чи відновлення виконавчого провадження виноситься державним або приватним виконавцем, яким виконавчий документ повернуто стягувачу, за заявою боржника у разі, якщо:

судом скасовано заходи забезпечення позову за завершеним виконавчим провадженням;

при повторному пред’явленні такого виконавчого документа до примусового виконання виконавче провадження за таким виконавчим документом закінчено на підставі ч. 1 ст. 39 Закону про виконавче провадження, а також за умови сплати боржником витрат виконавчого провадження, здійснених під час виконавчого провадження, у якому виконавчий документ повернуто стягувачу (крім випадків, коли виконавчий документ повернуто приватним виконавцем, діяльність якого припинена);

після повернення виконавчого документа стягувачу на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця надійшла сума коштів для задоволення вимог стягувача, виконання постанов про стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та за умови, що такий виконавчий документ повторно на виконання не пред’явлено;

після повернення виконавчого документа стягувачу наявні обставини, визначені ч. 1 ст. 39 Закону (крім випадків, коли виконавчий документ перебуває на примусовому виконанні), а також за умови сплати боржником витрат виконавчого провадження, здійснених під час виконавчого провадження, у якому виконавчий документ повернуто стягувачу (крім випадків, коли виконавчий документ повернуто приватним виконавцем, діяльність якого припинена), та виконавчого збору, який підлягав стягненню у цьому виконавчому провадженні (крім випадків, коли відповідно до ст. 27 Закону виконавчий збір стягненню не підлягає);

арешт з майна боржника або інші заходи примусового виконання рішення скасовані судовим рішенням.

Наказ Мін’юсту від 20.10.2022 р. №4632/5
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.10.2022 р. офіційно не опублікований


Мінагрополітики подбало про благополуччя тварин під час забою та умертвіння

!  Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до забезпечення благополуччя тварин під час забою та умертвіння, які встановлюють правила до забезпечення благополуччя під час забою сільськогосподарських тварин, яких розводять або утримують із метою отримання харчових продуктів тваринного походження, вовни, шкіри, хутра або інших продуктів забою, умертвіння тварин з метою депопуляції, а також правила здійснення супутніх операцій.

Ці Вимоги застосовують до хребетних тварин, крім:

плазунів та земноводних;

свійської птиці, кролів та зайців, яких забивають їхні власники поза межами бійні з метою власного споживання.

У випадку риб застосовують лише положення п. 1 гл. 1 розд. II Вимог.

Положення розд. II Вимог, крім п. 1 і 2 гл. 1 розд. II, розд. III та IV Вимог, крім п. 6 розд. IV Вимог, не застосовують у разі вимушеного умертвіння за межами бійні або у випадках, коли дотримання вимог цих розділів може становити безпосередній та високий ризик для здоров’я або безпеки людини.

Ці Вимоги не застосовують до безхребетних.

Також Вимоги не застосовують до умертвіння тварин під час:

наукових досліджень, що їх проводять під наглядом компетентного органу;

полювання, рекреаційного рибальства;

культурних або спортивних заходів.

Наказ вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону від 04.02.2021 р. №1206-IX «Про ветеринарну медицину», а саме через один рік з дня припинення або скасування воєнного стану.

Крім того, встановлено, що:

до 1 січня 2027 року положення п. 1 гл. 1 розд. III Вимог (про відповідність боєнь положенням щодо планування, конструкції та обладнання згідно з додатком 2 до цих Вимог) застосовують лише до нових боєнь, введених в експлуатацію після набрання чинності цим наказом та введення його в дію, а з 1 січня 2027 року (але не раніше введення цього наказу в дію) — до всіх боєнь;

вимоги гл. 5 розд. II Вимог (вимоги до персоналу) застосовують із 1 січня 2027 року, але не раніше введення наказу в дію.

Наказ Мінагрополітики від 29.08.2022 р. №628
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.10.2022 р. офіційно не опублікований


Затверджено Порядок підтвердження статусу податкового резидента України

!  Резидентам

Міністерство фінансів затвердило:

форму довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів;

Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів.

Порядок визначає процедуру видачі довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі — Довідка) платнику податків — особі (юридичній або фізичній), яка є резидентом України у розумінні ПКУ та міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, а також підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, з метою застосування зазначених договорів до доходів, отриманих платниками податків із джерел в іноземній державі.

Надання Довідки або підтвердження статусу податкового резидента України на документах за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, здійснюється безоплатно на підставі заяви платника податків за формою, наведеною у додатку до Порядку. Заяву може бути подано засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог розд. II ПКУ.

Наказ Мінфіну від 19.08.2022 р. №248
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 26.10.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру