• Посилання скопійовано

Сплата процентів за кредитом від нерезидента, якщо додаток до договору не зареєстровано в НБУ

28.02.2022 р. закінчився договір кредиту від нерезидента. Сторони підписали додаток до нього, тому що борг ще не виплачено. Відсотки нараховувалися та списувалися до витрат протягом 9 місяців. Тепер з’ясувалося, що додаток не зареєстровано в НБУ. Обслуговуючий банк відмовляється перераховувати відсотки за незареєстрованим додатком. Які наслідки несплати відсотків та віднесення до витрат цих сум?

На сьогодні реєстрацію в НБУ валютних кредитів (позик, ПФД) від нерезидентів скасовано. Порядок реєстрації договорів було прописано у главі 2 розділу І Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою НБУ від 17.06.2004 р. №270, яке скасовано з 07.02.2019 р.

З 7 лютого 2019 року інформація про кредитні договори з нерезидентами надається банками до Нацбанку на підставі звернення резидента до моменту фактичного проведення валютних операцій за такими договорами1.

1 Положення про порядок надання банками Національному банку України інформації щодо договорів, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами-кредиторами за залученими резидентами кредитами, позиками, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 р. №6.

Зокрема, банк надає до Інформаційної системи повідомлення про договір (з інформацією щодо договору (з урахуванням у разі їх наявності інших додаткових угод/договорів, документів, що стосуються реалізації договору та здійснення операцій за договором), та включаючи за потреби інформацію стосовно зміни банку, в якому відкрито рахунок для грошових розрахунків (платежів) за договором):

1) за зверненням резидента-позичальника (нового боржника) з урахуванням п. 7 розділу I Положення №6;

2) з власної ініціативи не пізніше дня проведення валютної операції за договором через цей банк вперше [якщо до фактичного проведення валютних операцій за договором через банк резидент-позичальник (новий боржник) не звертався до нього].

Тож, на нашу думку, клієнту потрібно звернутися до обслуговуючого банку щодо реєстрації змін до договору — а саме: наявності додатка. Відповідно до п. 6 Положення №6 резидент має право звернутися до обраного ним банку до фактичного проведення валютних операцій за договором через цей банк, зокрема, для внесення змін до відомостей щодо договору, які містяться в Інформаційній системі.

Подальший облік залежатиме від долі цих відсотків:

— відсотки погашатимуться згодом, коли додаток до договору буде внесено до Інформаційної системи НБУ;

— відсотки будуть списані.

Нагадаємо, що під час погашення відсотків потрібно буде утримати податок з доходів нерезидентів відповідно до пп. «а» п. 141.4 ПКУ.

Докладніше про це ми написали в «ДК» №41/2020.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру