• Посилання скопійовано

Порядок набуття статусу резидентів «Дія Сіті»

Порядок набуття статусу резидентів «Дія Сіті»

Постановою №1445 для реалізації положень Закону №1667 затверджено порядки подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті», а також формування та ведення реєстру «Дія Сіті».

КМУ постановою від 29.12.2021 р. №1445 затвердив два порядки, які стосуються спеціального режиму оподаткування «Дія Сіті»:

— Порядок подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті»;

— Порядок формування та ведення реєстру «Дія Сіті».

Нагадаємо, що з початку 2022 року у ПКУ запроваджено низку норм щодо імплементації відповідного пільгового податкового режиму для резидентів «Дія Сіті». Докладніше про це читайте в статті «Дія Сіті» — віртуальне порто-франко» у «ДК» №35/2021. Також читайте статтю «Оподаткування резидентів «Дія Сіті» у «ДК» №35/2021.

Крім затвердження вищезазначених порядків, Постановою №1445 установлено, що:

— офіційним вебсайтом уповноваженого органу відповідно до Закону №1667 є державний вебпортал правового режиму «Дія Сіті» (city.diia.gov.ua);

— функціонування реєстру «Дія Сіті» здійснюється у складі Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

— подання та розгляд заяв про набуття (припинення) статусу резидента «Дія Сіті», повідомлень про зміни у відомостях, які повідомлялися в заяві про набуття статусу резидента «Дія Сіті», а також заяв про виправлення помилки здійснюється, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

— з метою контролю, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 5 Закону №1667, для осіб, які можуть бути резидентами «Дія Сіті», застосовується перелік іноземних фондових бірж, на яких розміщено іноземні боргові цінні папери нерезидентом, чий дохід оподатковується відповідно до пп. 141.4.11 ПКУ.

Обмеження на резидентство «Дія Сіті»

Зокрема, не може бути резидентом «Дія Сіті» юрособа, яка є прямим або опосередкованим власником часток (акцій), у статутному (акціонерному) капіталі якої є держава, визнана ВРУ державою-агресором, або юрособа, зареєстрована відповідно до законодавства такої держави, або фізособа, яка постійно (переважно) мешкає у такій державі.

Порядок подання та розгляду заяви

Затвердженим порядком подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті» передбачено, що для відповідного статусу резидента «Дія Сіті» заявник звертається до Мінцифри із відповідною заявою, бланк якої затверджено цим порядком. Така заява може бути подана одним із двох шляхів:

— або через державний вебпортал правового режиму «Дія Сіті» (city.diia.gov.ua);

— або шляхом надсилання на адресу електронної пошти Мінцифри, зазначену на його офіційному вебсайті для комунікації із заявниками та резидентами «Дія Сіті».

При цьому Мінцифри забороняється вимагати від заявника:

— подання оригіналів документів, крім заяви;

— подання копій документів, засвідчених нотаріально або іншими особами, якщо подання такої копії прямо не передбачено Законом;

— подання документів, що підтверджують або спростовують інформацію про заявника, які видаються іншими державними органами, органами місцевого самоврядування або їхніми посадовими особами;

— подання документів, не передбачених Законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Розгляд заяви Мінцифри та доданих до неї документів здійснюється протягом 10 робочих днів з дня їх надходження. Датою надходження вважається дата надсилання на адресу електронної пошти заявника автоматично сформованого електронного повідомлення про отримання заяви та доданих до неї документів.

Якщо виявлено підстави для повернення заяви без розгляду, Мінцифри протягом п’яти робочих днів з дня надходження заяви прийме і надішле відповідне рішення заявнику на адресу його електронної пошти, зазначену в заяві (за наявності), разом з обґрунтованим поясненням підстав повернення заяви без розгляду, що має містити конкретні факти на підтвердження таких підстав. Обґрунтоване пояснення також має містити пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Якщо ж підстав для повернення заяви без розгляду або для відмови в набутті заявником статусу резидента «Дія Сіті» немає, то Мінцифри протягом 10 робочих днів з дня надходження заяви приймає рішення про набуття заявником статусу резидента «Дія Сіті».

Порядок ведення реєстру резидентів «Дія Сіті»

Затверджений порядок визначає механізм формування, ведення, доступу, а також процедуру функціонування реєстру «Дія Сіті», наповнення реєстру «Дія Сіті» відомостями про юросіб, які перебувають або перебували у статусі резидента «Дія Сіті». Такий реєстр створюється з метою забезпечення функціонування правового режиму «Дія Сіті», доступності інформації про юросіб, які перебувають або перебували у статусі резидентів «Дія Сіті».

Порядок функціонування реєстру переважно для платників податків є не дуже важливим. Але варто звернути увагу на порядок дій у разі виявлення помилки у ньому.

По-перше, зазначено, що видалення відомостей із реєстру «Дія Сіті» не допускається. Допускаються лише такі зміни відомостей реєстру:

— зміна (в тому числі у зв’язку з доповненням) відомостей стосовно резидента «Дія Сіті», що містяться в реєстрі «Дія Сіті», відповідно до Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні»;

— виправлення помилки (описки чи арифметичної помилки, іншої технічної помилки), допущеної під час внесення (зміни) відомостей реєстру «Дія Сіті».

По-друге, резидент «Дія Сіті» у разі виявлення помилки, допущеної Мінцифри, подає заяву про виправлення помилки (додаток 2 до Порядку ведення реєстру). Своєю чергою, Мінцифри забезпечує перевірку відповідності відомостей реєстру «Дія Сіті» інформації, наведеній у заяві про набуття статусу резидента або повідомленні про зміни у відомостях. Якщо факт невідповідності підтверджено, допущена помилка виправляється протягом одного робочого дня з дня надходження заяви, за умови що після виправлення найменування та відомості щодо посадових осіб резидента «Дія Сіті» не суперечитимуть відомостям ЄДРПОУ.

Якщо ж є помилка, не пов’язана з відомостями, що містяться в заяві про набуття статусу резидента «Дія Сіті», то рішення про її виправлення приймається протягом п’яти робочих днів з дня виявлення помилки.

Але це стосується лише помилок, допущених безпосередньо Мінцифри. А от якщо помилка була допущена з вини самого заявника/резидента «Дія Сіті», то він має звернутися до Мінцифри з повідомленням про зміни у відомостях, які повідомлялися в заяві про набуття статусу резидента «Дія Сіті» (додаток 1 до Порядку ведення реєстру).

Як повідомлення про зміни у відомостях, так і заяву про виправлення помилки резидент «Дія Сіті» подає до Мінцифри в електронній формі з дотриманням відповідних вимог в один із таких способів:

— через державний вебпортал правового режиму «Дія Сіті» (city.diia.gov.ua);

— у машинозчитуваному форматі шляхом надсилання на адресу розміщеної на офіційному вебсайті Мінцифри електронної пошти, призначеної для комунікації із заявниками та резидентами «Дія Сіті».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Постанова №1445 — Постанова КМУ від 29.12.2021 р. №1445 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».
  • Закон №1667 — Закон України від 15.07.2021 р. №1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Станіслав Горбовцов, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру