• Посилання скопійовано

Що нового

ЩО НОВОГО

Діє ще один закон щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях

! Видобувним підприємствам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.01.2022 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях».

Закон вносить зміни до Кодексу України про надра, законів «Про угоди про розподіл продукції», «Про нафту і газ», «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії».

Найсуттєвіші зміни внесено до Закону від 18.09.2018 р. №2545-VIII «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях», який приведено у відповідність до вимог Стандарту ІПВГ 2019 року:

уточнено порядок розкриття інформації, що вимагається законом, та її обсяг;

впроваджено звітування, в тому числі і за суми платежів за викиди двоокису вуглецю;

встановлено, що відомості щодо середньооблікової кількості працівників мають подаватися з визначенням кількості працівників кожної статі, і визначено гендерні квоти при формуванні персонального складу багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ;

удосконалено термінологію;

уточнено коло СГ, які здійснюють діяльність у видобувних галузях та повинні звітувати за правилами Закону №2545-VIII;

удосконалено порядок формування Багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ та перелік її повноважень;

уточнено порядок обрання незалежного адміністратора та його повноваження;

визначено заходи, що мають прискорити підготовку електронної системи подання та аналізу звітності у видобувних галузях та перехід на електронне звітування;

врегульовано питання відповідальності компаній, що здійснюють діяльність у видобувних галузях, за подання недостовірної інформації.

Закон України від 16.12.2021 р. №1974-IX чинний з 15.01.2022 р.


Вітчизняну промисловість хочуть модернізувати через публічні закупівлі

! Промпідприємствам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.01.2022 р. через 6 місяців з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості».

Вводиться новий пункт 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про публічні закупівлі, яким тимчасово, строком на 10 років, встановлюються особливості здійснення закупівель, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а саме:

замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує:

у 2022 році — 10 відсотків;

у 2023 році — 15 відсотків;

у 2024 році — 20 відсотків;

у 2025 році — 25 відсотків;

у 2026 році — 30 відсотків;

у 2027 році — 35 відсотків;

з 2028 року до дня завершення 10-річного строку дії цього пункту — 40 відсотків.

Підпунктом 2 пункту 6-1 визначено перелік зі 103 позицій, однак без зазначення кодів товарної класифікації УКТ ЗЕД, а за Єдиним закупівельним словником ДК 021:2015.

Поняттю «ступінь локалізації виробництва» дано таке визначення (новий п. 29-1 ч. 1 ст. 1 Закону про публічні закупівлі) — «показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі».

Закон України від 16.12.2021 р. №1977-IX набере чинності 14.07.2022 р.


Гіг-спеціалістом можна найняти іноземця

! Резидентам «Дія Сіті»

Кабмін вніс зміни у додатки 1 і 2 до постанови КМУ від 15.11.2017 р. №858: форму заяви про отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства та форму заяви про продовження строку дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Змінами передбачено можливість отримання роботодавцем дозволу на застосування праці гіг-спеціаліста, а також продовження строку дії такого дозволу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 р. №13 чинна з 15.01.2022 р.


Нотаріальну систему теж зможуть хакнути з-за кордону

! Нотаріусам і їхнім клієнтам

Кабмін пристав на пропозицію Мін’юстуреалізувати експериментальний проєкт щодо поетапного запровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату до 31.12.2023 р. і затвердив Порядок реалізації цього експериментального проєкту.

Експериментальний проєкт реалізується трьома етапами, що передбачають:

перший — створення оновлених електронних реєстрів (Спадкового реєстру, Єдиного реєстру довіреностей, Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів), створення і впровадження електронного робочого місця нотаріуса, Електронного реєстру нотаріальних дій;

другий — модернізацію Єдиного реєстру нотаріусів, створення та впровадження Електронного нотаріального архіву, модернізацію електронного робочого місця нотаріуса, Електронного реєстру нотаріальних дій;

третій — створення та впровадження електронного кабінету клієнта, введення в промислову експлуатацію Єдиної державної електронної системи е-нотаріату.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. №1444 чинна з 13.01.2022 р.


Уряд посилює регулювання цін у ручному режимі

! Харчовикам

Кабмін вніс зміну до пункту 41-4 «карантинної» постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236, розширивши перелік продуктів харчування, стосовно яких на період дії карантину установлюється граничний рівень торговельної надбавки в розмірі не більше 10%.

Тепер цей перелік, крім хліба житньо-пшеничного та батона, містить також крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку), молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), олію соняшникову, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу) та масло вершкове жирністю 72,5%.

Граничний рівень торговельної надбавки встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією кінцевому споживачу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.01.2022 р. №1 чинна з 13.01.2022 р.


Діють порядки подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті»

! Айтішникам

Кабмін постановою «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» затвердив:

1) Порядок подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті»;

2) Порядок формування та ведення реєстру «Дія Сіті».

Перший з названих порядків встановлює форму, порядок подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті», а другий визначає механізм формування, ведення, доступу, а також процедуру функціонування реєстру «Дія Сіті», наповнення реєстру «Дія Сіті» відомостями про юросіб, які перебувають або перебували у статусі резидента «Дія Сіті».

Водночас установлено, що:

офіційним вебсайтом уповноваженого органу відповідно до Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» є державний вебпортал правового режиму «Дія Сіті» (city.diia.gov.ua);

функціонування реєстру «Дія Сіті» здійснюється в складі Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

подання та розгляд заяв про набуття (припинення) статусу резидента «Дія Сіті», повідомлень про зміни у відомостях, які повідомлялися в заяві про набуття статусу резидента «Дія Сіті», а також заяв про виправлення помилки здійснюються, зокрема, засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (відповідні зміни внесено до Положення про Єдиний державний вебпортал електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 04.12.2019 р. №1137);

для реалізації положень п. 5 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» застосовується перелік іноземних фондових бірж, на яких розміщено іноземні боргові цінні папери нерезидентом, оподаткування доходу якого здійснюється відповідно до пп. 141.4.11 ПКУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. №1445 чинна з 14.01.2022 р.


З 1 лютого підключення до системи BankID і користування нею стане платним

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив зміни до Тарифів на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Тарифи доповнено новим розділом III «Тарифи на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком у Системі BankID Національного банку».

Одноразова плата за підключення абонента становить 2500 грн, підключення додаткового абонентського вузла — 2000 грн, щомісячна абонентська плата — 600 грн, оброблення Системою BankID успішного електронного підтвердження електронної дистанційної ідентифікації — 0,1 грн.

Встановлено, що абоненти Системи BankID НБУ, які приєдналися до Публічної пропозиції Нацбанку на укладення договору приєднання до Системи BankID НБУ у статусі абонента — надавача послуг та/або абонента-ідентифікатора до набрання чинності цією постановою, не здійснюють оплату за послугу (операцію) з підключення до Системи у відповідному статусі.

Постанова НБУ від 12.01.2022 р. №2 набирає чинності з 01.02.2022 р.


Запроваджується єдиний порядок фіксування результатів документальних перевірок

! Платникам податків

Міністерство фінансів України виклало в новій редакції Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків — юридичними особами та їх відокремленими підрозділами, затверджений наказом Мінфіну від 20.08.2015 р. №727. Нова назва документа — Порядок оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків.

Метою оновлення є забезпечення єдиного порядку фіксування результатів документальних перевірок платників податків.

Порядок розроблено відповідно до вимог ПКУ для застосування посадовими особами контролюючих органів при оформленні результатів документальних перевірок платників податків (у розумінні ст. 15 ПКУ) дотримання податкового, валютного законодавства, законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язковедержавне соціальне страхування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Дія Порядку не поширюється на оформлення результатів перевірок з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки».

Порядком визначаються основні вимоги до форми та змісту акта (довідки) документальної перевірки, інформативних додатків до акта (довідки) документальної перевірки, порядку його (її) підписання, реєстрації та зберігання.

Водночас визнано таким, що втратив чинність, Наказ Мінфіну від 14.03.2013 р. №395 «Про затвердження Порядку оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків — фізичними особами».

Наказ Мінфіну від 22.12.2021 р. №702
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.01.2022 р. офіційно не опублікований


Визначено порядок ліцензування та реєстрації надавачів фінпослуг

! Надавачам фінпослуг

Нацбанк затвердив Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг.

Вимоги цього Положення поширюються на:

юросіб, які звертаються до НБУ для включення, внесення змін або виключення відомостей про них та/або їхні відокремлені підрозділи до/з Держреєстру фінустанов / Реєстру осіб, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги (крім операторів поштового зв’язку);

юросіб, які мають намір провадити/провадять діяльність з надання фінпослуг, визначених у п. 65 гл. 5 роз. II Положення;

філії страховиків-нерезидентів;

осіб, які звертаються до НБУ для отримання погодження набуття або збільшення істотної участі в небанківських фінустановах, та осіб, через яких здійснюватиметься опосередковане володіння істотною участю в небанківських фінустановах, які провадять діяльність з надання фінпослуг, визначених у п. 3 — 9, 11 ч. 1 ст. 4 Закону про фінпослуги, регулювання і нагляд за якими здійснює НБУ;

керівників, головних бухгалтерів, ключових осіб небанківських фінустанов, які провадять діяльність з надання фінпослуг, визначених у п. 3 — 9, 11 ч. 1 ст. 4 Закону, юросіб, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги, регулювання і нагляд за якими здійснює НБУ.

Постанова  Національного банку України від 24.12.2021 р. №153 чинна з 01.01.2022 р.


НБУ розширив можливості для операцій на платіжному та фінансових ринках

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до:

Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2;

Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті; затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5;

Положення про валютний нагляд, затвердженого постановою НБУ від 03.01.2019 р. №13.

Змінами, зокрема:

1) до кола посередників, з якими резиденти можуть здійснювати розрахунки в інвалюті на вторинному ринку ОВДП, додано небанківські установи — інвестиційні фірми. Раніше такі операції були можливі лише з банками;

2) банкам дозволено зараховувати отримувачам-фізособам в Україні на їхні поточні гривневі рахунки перекази, що надійшли з-за кордону в інвалюті з використанням кореспондентських рахунків банків. Досі такі умови діяли лише для транскордонних переказів через міжнародні платіжні системи;

3) банки отримали можливість не зараховувати на поточні рахунки громадян інвалюту, придбану ними в незначному розмірі для оплати продукції, робіт, послуг за межами України для власного споживання, а відразу здійснювати подальший переказ цієї валюти з транзитного рахунку банку.

Постанова  Національного банку України від 13.01.2022 р. №3 чинна з 15.01.2022 р.


ДПС оновила Держреєстр РРО

! СГ, які застосовують РРО

Державна податкова служба України внесла зміни до наказу ДПС від 21.12.2020 р. №744, виклавши в новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

Нова редакція Держреєстру містить 98 РРО, що дозволені до первинної реєстрації, 84 РРО, первинна реєстрація яких заборонена, а також 23 РРО, вилучених з Держреєстру в 2016 — 2021 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Наказ ДПС України від 13.01.2022 р. №19 чинний з 13.01.2022 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру