• Посилання скопійовано

Реєстрація у ФСЗОІ: кого це стосується?

Реєстрація у ФСЗОІ: кого це стосується?

З’ясуймо, хто з роботодавців повинен зареєструватись у Фонді соцзахисту осіб з інвалідністю, чи потрібно при цьому подавати якісь документи і що буде за нереєстрацію.

За ст. 19 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» роботодавці, в яких кількість працівників за основним місцем становить 8 і більше осіб, зобов’язані зареєструватися у відділенні Фонду за місцем державної реєстрації до 1 лютого, наступного за роком створення чи збільшення кількості робітників.

Але новостворені роботодавці мають реєструватися у Фонді не відразу. Якщо кількість працівників за основним місцем роботи у них збільшилася до 8 і більше, вони реєструються до 1 лютого року, наступного за роком створення або збільшення кількості працівників.

Згадаймо також про лист Фонду від 25.09.2013 р. №1/6-296/09 (див. «ДК» №51-52/2013), у якому роз’яснюється: роботодавець зобов’язаний зареєструватися у відділенні Фонду в період з 1 січня до 1 лютого поточного року, якщо у попередньому році кількість основних працівників збільшилася до восьми і більше осіб. Тобто останнім днем для реєстрації є 31 січня. Проте за реєстрацію 1 лютого, а не 31 січня, штрафів не буде.

Отже, як юридичні, так і фізичні особи, які є роботодавцями не менш ніж 8 осіб (і для них це є основним місцем роботи), повинні бути зареєстровані у Фонді. І подбати про таку реєстрацію вони мають самостійно.

Як зареєструватися?

На сьогодні це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою.

Реєстрація провадиться безоплатно. Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

— заяву за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 14.03.2007 р. №98;

— копію довідки про включення до реєстру неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ);

— відомості про відокремлені підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98 (за їх наявності).

У 2021 році ці форми не змінювалися. Але на практиці до цього переліку додають і виписку/витяг із ЄДР (або їх копію). Звісно, якщо подаються копії, фахівці Фонду можуть вимагати оригінали документів для звіряння, тож їх треба мати зі собою під час подання заяви. А якщо заяву надсилають поштою, копії документів слід засвідчити нотаріально (оце вже пряма вимога Порядку №701). В електронному вигляді подати документи до Фонду, на жаль, наразі неможливо.

1 Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. №70.

Якою буде дата реєстрації?

Дата реєстрації у відділенні Фонду — це дата подання документів. А в разі надсилання поштою — дата на поштовому штемпелі.

Це важливо, адже подати звіт за формою №10-ПОІ роботодавці можуть лише після реєстрації у Фонді захисту осіб з інвалідністю.

Відповідальність

За несвоєчасну реєстрацію у Фонді захисту осіб з інвалідністю штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді не можна подати звіт. А за неподання звіту передбачено адмінштраф від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн).

За невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців від Фонду передбачено щорічні адміністративно-господарські санкції у таких розмірах:

— для роботодавців з кількістю працівників від 16 осіб — у розмірі середньої річної зарплати за кожне робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею;

— для роботодавців з кількістю працівників від 8 до 15 осіб — у розмірі половини середньої річної зарплати за робоче місце, призначене для особи з інвалідністю і не зайняте нею.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру