• Посилання скопійовано

Звітування ФОПа в разі зміни системи

Звітування ФОПа в разі зміни системи

Новостворений ФОП у листопаді перебував на загальній системі, а з 01.12.2021 р. перейшов на ЄП ІІ групи. Перебуваючи на ЗСО, ФОП доходу за листопад не отримував, тільки зарплату як найманий працівник. ЄСВ сплачено роботодавцем за основним місцем роботи. Чи потрібно в декларації про доходи наводити зарплату за рік, враховуючи, що в листопаді діяльність не проводилася і доходи не отримувалися? Які звіти слід подати і як звітувати з ЄСВ?

Звітування за загальну систему

У період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізособа-підприємець перебуває на загальній системі оподаткування.

Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах згідно зі ст. 177 ПКУ.

Підпунктом 177.5.2 ПКУ визначено, що фізособи-підприємці, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, або переходять на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або перейшли зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, подають податкову декларацію за результатами звітного року, в якому розпочато таку діяльність або відбувся перехід на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності чи перехід з цієї системи.

І податкова декларація за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року, подається платниками податків на доходи фізичних осіб — підприємцями протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.5 ПКУ).

Згідно з абз. 1 п. 57.1 ПКУ платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, установлених ПКУ.

З огляду на вищевикладене новостворена фізособа-підприємець за період від дати державної реєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування та ставку єдиного податку, встановлену для першої або другої груп, перебуває на загальній системі оподаткування та подає річну податкову декларацію протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року, і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, визначеного для подання податкової декларації.

Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді зарплати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Отже, ФОП на ЗСО показує у декларації всі доходи за рік: і ті, що отримав від підприємницької діяльності, і ті, що отримав як фізична особа: заробітну плату, кошти від продажу квартири, гаража чи автомобіля, іноземні та інші доходи.

Тож якщо протягом року ФОП отримував непідприємницькі доходи, то у розділі ІІ декларації про майновий стан і доходи у рядку 10.1 зазначає суму отриманої заробітної плати та суми утриманих та сплачених роботодавцем (податковим агентом) ПДФО і ВЗ.

Суми, зазначені в цьому рядку, переносить до рядка 10, в якому акумулюється загальна сума доходу.

У рядку 12 розділу ІV «Загальна сума річного доходу» наводить загальну суму річного доходу (рядок 10 + рядок 11).

При цьому додатки до декларації про майновий стан і доходи не заповнює і не подає.

Звітування за спрощену систему

Відповідно до абз. 1 пп. 298.1.2 ПКУ зареєстровані в установленому порядку фізособи-підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Отже, новостворена фізособа-підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, а доходи, отримані у цьому періоді, включаються до декларації платника єдиного податку — фізособи-підприємця.

ФОПи на єдиному податку ІІ групи подають податкову декларацію платника єдиного податку — фізособи-підприємця у строки, встановлені для річного податкового періоду відповідно до пп. 49.18.3 ПКУ, протягом 60 календарних днів, наступних за останнім днем звітного (податкового) року.

Консультують податківці

...новостворена фізична особа — підприємець є платником єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, а доходи, отримані у цьому періоді, включаються до податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця...

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої та другої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця у строки, встановлені для річного податкового періоду відповідно до пп. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного (податкового) року.

У період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа — підприємець перебуває на загальній системі оподаткування.

Доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ.

https://tax.gov.ua/baneryi/pitannya-dnya/75134.html

Єдиний соцвнесок

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ платники єдиного внеску зобов’язані подавати звітність про нарахування ЄСВ у розмірах, визначених за цим Законом, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку) до податкового органу за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки та порядку, що встановлені ПКУ.

У ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ передбачено, що ФОП, який не лише здійснює підприємницьку діяльність, а є й найманим працівником, звільняється від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за нього у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

ФОП на ЄП ІІ групи, який на момент переходу з загальної системи оподаткування на ЄП перебував у трудових відносинах, і за нього роботодавець сплатив ЄСВ у розмірі, не нижчому від мінімального внеску, ЄСВ за себе не сплачує та додаток 1 до декларації не заповнює і не подає, відповідно рядок 21 розділу VII декларації не заповнюється.

Також не ставиться позначка «х» у рядку «До декларації додається:», бо додаток 1 не подається. Тобто подається тільки декларація, зокрема з позначкою «х» у рядку 5 у клітинці «перехід на сплату інших податків і зборів», у рядку 8 — період перебування ФОПа на спрощеній системі оподаткування «з 01.12.2021 по 31.12.2021» та у рядку 8.1 — код категорії застрахованої особи «6».

ФОПи на ЗСО також раз на рік звітують про суму нарахованого, сплаченого ЄСВ у додатку 1, який подається у складі річної декларації про майновий стан (п. 177.11 ПКУ). З огляду на той факт, що ЄСВ за ФОПа сплачував роботодавець як за найманого працівника, додаток 1 до декларації додавати не потрібно.

Отже, ФОПу потрібно подати наприкінці року дві податкові декларації без подання додатка 1.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру