• Посилання скопійовано

Резервісти на підприємстві

Резервісти на підприємстві

Хто такі резервісти? Коли зберігати середню заробітну плату? Які пільги передбачені для резервістів і коли вони надаються? З якого періоду зберігати місце роботи та середню заробітну плату?

З 1 січня 2022 року введено в дію Закон про нацспротив. Він передбачає зміни до ст. 119 КЗпП стосовно гарантій, передбачених для працюючих резервістів. Так, середня заробітна плата та місце роботи зберігаються за працівниками, призваними на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Проте тут є один нюанс. Насправді в ст. 119 КЗпП норма про збереження місця роботи та середнього заробітку резервістам діє ще з 23.04.2021 р. — завдяки Закону №1357. За цим законом додався ще один вид військової служби, а саме: військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Ми писали про це в статті «Закон про резервістів: що треба знати» в «ДК» №19/2021.

Але якщо вже ми заговорили про трудові гарантії працюючим резервістам, розгляньмо їх докладно.

Хто такі резервісти

Резервісти — особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

На сайті Міноборони докладно зазначено про резервістів. Зокрема, уточнюється, що наразі є два шляхи проходження служби у військовому резерві:

1) за контрактом, тобто добровільно (в мирний час та в особливий період);

2) в обов’язковому порядку — служба у військовому оперативному резерві (на особливий період).

І щодо останнього наголошується: з прийняттям Закону №1357 з’являється законодавчо внормована можливість призову для резервістів без оголошення загальної мобілізації. Особливості призову резервістів визначатимуться в Генеральному штабі Збройних Сил України безпосередньо на підставі загроз національній безпеці держави, які можуть виникати.

Таблиця

Гарантії для працівників-резервістів

№ з/п

Гарантія

Умови надання

Законодавча норма

1.

Переважне право на залишення на роботі в разі вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці

Надається протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

Пункт 9 ч. 2 ст. 42 КЗпП

2.

Додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню

Протягом шести місяців після закінчення або припинення служби

Стаття 196 КЗпП

3.

Надання молоді першого робочого місця

Працездатній молоді (віком від 15 до 28 років) після звільнення з військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період надається перше робоче місце на строк не менше двох років

Стаття 197 КЗпП

4.

Відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві за бажанням працівника

Звільненим після проходження військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, якщо після звільнення зі служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання

Пункт 5 ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки

Рішення про призов резервістів ухвалюватиме Президент України за поданням Головнокомандувача ЗСУ (п. 1 ст. 39-1 Закону про військовий обов’язок). Строк служби за таким призовом теж визначається Президентом України (абз. 4 ч. 7 ст. 23 Закону про військовий обов’язок).

Отже, якщо Президент оприлюднить рішення (у формі указу), певна частина працівників-резервістів (яка саме, буде зазначено в цьому документі) буде призвана до лав ЗСУ. Проте вже нині, не чекаючи призову, працівники-резервісти можуть укласти із ЗСУ контракти про добровільне проходження військової служби.

Що ще почитати

Ми писали про військовозобов’язаних у таких статтях:

«Збори та мобілізація приватних підприємців» у «ДК» №14/2014;

«Облік військовозобов’язаних на підприємстві» в «ДК» №17-18/2015;

«Військовий облік у підприємця» в «ДК» №25-26/2016;

«Військовий облік на підприємстві» в «ДК» №8/2017;

«За «альтернативниками» заробіток не зберігається» в «ДК» №48/2018;

«Працівника викликають на військові збори» в «ДК» №1-2/2019;

«Зміни у військовому обліку у роботодавця» в «ДК» №31/2019;

«Податкова знижка за військову кафедру» в «ДК» №21/2020;

«Закон про резервістів: що треба знати» в «ДК» №19/2021.

Військові навчальні збори раз на три роки, але не для резервістів

Перебування у військовому резерві передбачає можливість не лише бути призваними на службу в будь-який момент в разі потреби, а й регулярне проходження навчання військових навичок, тобто військових зборів.

З 1 січня 2022 року районні та міські територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦП) можуть призивати військовозобов’язаних на навчальні збори строком до трьох місяців один раз на три роки (ч. 3 ст. 29 Закону про військовий обов’язок). Раніше на навчальні збори призивали до п’яти разів строком до двох місяців щоразу.

Проте в цій самій нормі Закону про військовий обов’язок чітко зазначається, що ця норма не стосується резервістів! Отже, для них обмежень щодо кількості призовів на військові збори наразі немає.

Як повідомляє Міноборони, на сьогодні типові терміни та варіанти проведення навчальних зборових заходів є такими:

— для резервістів ОР-1 у складі бойових військових частин (бригад, полків) — до 15 діб; на базі навчальних центрів (для перепідготовки на дефіцитні спеціальності) — до 30 діб; перевірочні (одноденні) збори.

— для резервістів ОР-2 та військовозобов’язаних для бригад КР, ТрО — від 10 до 30 діб; упр. бригад ТрО, стрілецьких б-нів та рот охорони ВК — від 5 до 10 діб; навчальних центрів (КППК офіцерського складу) — до 30 діб; на базі загальновійськових полігонів (для отримання базового рівня підготовки) — до 30 діб; перевірочні (одноденні) збори.

Нагадуємо: резервісту державою компенсується вартість проїзду до місця зборів та у зворотному напрямку, або ж його доправлення здійснюється силами територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Резервіст забезпечується (безкоштовно) державою харчуванням, проживанням, медичним обслуговуванням та військовою формою під час зборів.

Резервісту гарантується збереження місця роботи, посади, середньомісячного заробітку та державне страхування на час зборів. І ось це останнє має забезпечити і профінансувати роботодавець! Але, на відміну від звичайної військової служби, оплату часу перебування на військових зборах держава роботодавцю компенсує.

Так, відповідно до п. 11 Інструкції №80, виплата середнього заробітку військовозобов’язаним, призваним на збори, провадиться підприємствами, установами та організаціями, де працюють (працювали) призвані на збори, з подальшим відшкодуванням цих витрат військовими комісаріатами.

Вимогами п. 12 зазначеної Інструкції визначено, що підприємства, установи та організації для покриття витрат на виплату середньої заробітної плати резервісту, призваному на збори, подають до районного військового комісаріату, в якому резервіст перебуває на обліку, рахунки, котрі акцептуються і передаються до обласного військового комісаріату для оплати. Відшкодуванню підлягають усі витрати, пов’язані з виплатою середнього заробітку (у тому числі ЄСВ!).

До відома

Як та в яких випадках відбуватиметься призов резервістів на військову службу?

Статтею 39-1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачено, що завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період визначаються Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України в рішенні про його проведення.

Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин — стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

Особливості такого призову встановлюватиме Генеральний штаб Збройних Сил України відповідними директивними документами, про що також зазначено в цьому Законі.

Щодо конкретних випадків, то їх усі передбачити в законах неможливо, та й не потрібно. Рішення про такий призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період буде прийматись Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України, враховуючи наявні загрози на театрі воєнних дій.

До рахунків додаються відомості на виплату середньої заробітної плати, нарахованої військовозобов’язаним, призваним на збори, за затвердженою цієї Інструкцією формою.

А якщо резервіст захворів під час зборів та продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а після дня закінчення зборів, у разі непрацездатності (перебування на лікарняному), замість заробітної плати виплачується допомога з тимчасової непрацездатності.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • Закон №1357 — Закон України від 30.03.2021 р. №1357-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон про військовий обов’язок — Закон України від 25.03.1992 р. №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».
  • Закон про нацспротив — Закон України від 16.07.2021 р. №1702-IX «Про основи національного спротиву».
  • Інструкція №80 — Інструкція про умови виплати грошового забезпечення та заохочення військовозобов’язаних та резервістів, затверджена наказом Міноборони України від 12.03.2007 р. №80.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру