• Посилання скопійовано

Звітність за 2021 рік ФОПа на ЄП ІІІ групи

Звітність за 2021 рік ФОПа на ЄП ІІІ групи

У «ДК» №3/2022 ми розповіли про єдину звітність за 2021 рік для «єдинників» І та ІІ груп, а зараз пропонуємо статтю про єдину звітність для ФОПів — платників ЄП ІІІ групи.

Річна звітність ФОПа-«єдинника» складається з декларації єдиного податку та додатка 1 до неї — звіту щодо сплачених сум ЄСВ за ФОПа.

Наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578 затверджено лише форми податкових декларацій з єдиного податку, а інструкції або порядку їх складання немає. Тому «єдинникам» доводиться орієнтуватися лише на самі форми, назви їх рядків та примітки до них. А ще на консультації від податківців.

Фізособи, які у 2021 році були платниками єдиного податку тільки ІІІ групи, заповнюють розділи І, ІV, V та VІІ декларації. Якщо протягом 2021 року ФОП перебував ще й на І та/або на ІІ групі, слід заповнити відповідні розділи ІІ та ІІІ декларації.

Розділ VІ заповнюється в тому разі, якщо ФОП виправляє помилки минулих періодів у річній декларації за 2021 рік.

Який граничний строк подання декларації та сплати податку?

За п. 296.3 ПКУ платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника ЄП у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Річна декларація також подається у квартальні строки, а саме до 9 лютого 2022 року (включно).

Єдиний податок на ІІІ групі сплачується протягом 10 к. д. після граничного строку подання декларації за місцем податкової адреси — п. 57.1 ПКУ. У 2022 році ця дата припадає на 19 лютого, суботу. Тому строк сплати ЄП за 2022 рік переноситься на 21 лютого 2022 року, понеділок.

Штрафи за неподання або несвоєчасне подання декларації не застосовуються під час карантину. Докладніше про це ми написали в попередній статті щодо ФОПів І та ІІ груп — платників ЄП у «ДК» №3/2022. Для платників єдиного податку ІІІ групи діють такі самі правила.

Обов’язкові реквізити декларації з ЄП

Відповідно до п. 48.2 ПКУ обов’язкові реквізити — це інформація, яку має містити форма податкової декларації та за відсутності якої документ втрачає визначений ПКУ статус із настанням передбачених законом юридичних наслідків.

Обов’язкові реквізити декларації визначено у п. 48.3 ПКУ, і всі вони мають бути заповнені правильно, тому що помилка в цих реквізитах — підстава для неприйняття декларації.

Ми не будемо тут перелічувати їх усі, а звернемо увагу на два з них: дата подання декларації та інформація про наявність додатка 1. Така дрібниця, як незазначення дати, може призвести до невизнання декларації податківцями, і зроблять вони це вже після надсилання платникові 2-ї квитанції при поданні декларації в електронній формі або після прийняття декларації у паперовій формі. Підстава для таких дій — п. 49.11 ПКУ, а наслідки цього наведені у п. 49.12 ПКУ.

Якщо в декларації, яка подається в електронній формі, не проставити позначку про наявність додатка 1 і одночасно долучити до неї цей додаток, то платникові буде надіслано квитанцію 2 з помилкою, яка полягає в тому, що «виявлено недостовірність обов’язкового реквізиту щодо інформації про додатки, що додаються до Декларації».

У разі подання декларації у паперовій формі без такої позначки вона також може бути не прийнята.

Заголовна частина декларації

Залежно від того, яку декларацію подають, проставляють позначку у рядках 01 — 04. У разі звітування до закінчення кінцевого строку (9 лютого 2022 року) за річний звітний період 2021 року ставлять позначку «Звітна» (01).

Якщо після подання звітної декларації ФОП знайде в ній помилку і це станеться до закінчення строку подання декларації 9 лютого, можна буде подати нову декларацію з правильними показниками з позначкою «Звітна нова» (02). Кількість нових звітних декларацій не обмежується, до уваги буде взято останню декларацію типу «Звітна нова».

У цій статті не розглядаємо декларації типу «Уточнююча» та «Довідково».

Реквізит 2 «Податковий звітний період» — у цьому разі це буде 2021 рік.

Реквізит 3 «Податковий (звітний) період, який уточнюється» — заповнюють у тому разі, якщо ФОП хоче виправити помилку одного з минулих періодів у поточній декларації з типом «Звітна» або «Нова звітна».

Реквізит 4 «Найменування контролюючого органу, до якого подається звітність». Позаяк цей реквізит є обов’язковим, то його відсутність або неправильне заповнення можуть призвести до того, що податківці не визнають декларацію і вона вважатиметься неподаною. Але ця проблема може виникнути лише при поданні декларації у паперовій формі, адже в разі подання декларації в електронній формі найменування податкової заповнюється автоматично.

Реквізит 5 «Платник». Прізвище, ім’я, по батькові ФОПа у декларації має збігатися з даними, зазначеними у реєстраційних документах — у Держреєстрі.

Реквізит 6 «Податкова адреса». Податкова адреса — це адреса проживання ФОПа, за якою він зареєстрований в податковій. Податкову адресу теж потрібно звірити з даними з Держреєстру, вона має повністю збігатися з цими даними.

Реквізит 7 «Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта». Тут додати нічого, крім того, що помилки в цьому реквізиті гарантовано призведуть до невизнання декларації.

Реквізит 8 «Особливі відмітки». Якщо в IV кварталі 2021 року ФОП припинив державну реєстрацію або перейшов на загальну систему, в цьому реквізиті потрібно проставити відповідні позначки. Крім цього, електронний документообіг між платником та контролюючим органом припиняється, зокрема, за наявності в ДРФО інформації про припинення підприємницької діяльності ФОПа. Останню податкову декларацію платник ЄП подає особисто (чи через уповноважену на це особу) або надсилає поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного.

Розділ І. Загальні показники підприємницької діяльності

У цьому розділі лише два показники:

— фактична кількість найманих працівників у звітному періоді (осіб) — реквізит 9;

— види підприємницької діяльності у звітному періоді за КВЕД — реквізит 10.

Щодо заповнення реквізиту 9 податківці неодноразово роз’яснювали, що в ньому слід зазначати найбільшу кількість працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду. Тих осіб, що працювали з ФОПом за договором ЦПХ, включати до цього показника не потрібно.

Але для «єдиноподатників» ІІІ групи заповнення цього показника — формальність, адже кількість найманих працівників для платників ЄП 3-ї групи не обмежується — п. 291.4 ПКУ. Якщо в цьому показнику буде допущено помилку, то, на нашу думку, жодних наслідків вона не матиме.

Зверніть увагу!

Згідно з пп. 291.4.1 ПКУ, при розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП — фізособою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

У реквізиті 10 слід зазначити всі види діяльності за КВЕД, які ФОП фактично здійснював (тобто отримав оподатковувані доходи) у звітному періоді, навіть у тому разі, якщо це були види діяльності, не дозволені платникам ЄП ІІІ групи або не зазначені у Реєстрі платників ЄП. Тобто тут зазначають не всі зареєстровані види діяльності ФОПа, а лише ті, за якими він фактично отримав доходи у звітному році.

Нагадаємо!

Платники ЄП ІІІ групи можуть здійснювати всі види діяльності, не зазначені у п. 291.5 ПКУ. Зокрема, якщо ФОП — платник ЄП ІІІ групи планує отримувати доходи від діяльності, не зазначеної в його Реєстрі платників єдиного податку, йому потрібно заздалегідь внести зміни до цього Реєстру.

ПрикладФОП складає декларацію з ЄП за 2021 рік. У січні — березні у нього працювало 3 працівники, у квітні прийнято ще 2-х працівників — усього стало 5 працівників, а у вересні один звільнився, а чотирьох прийнято. У вересні — грудні загальна кількість працівників становить 8 осіб. Це найбільша кількість у звітному періоді, вона й буде зазначена у декларації.

У реєстрі платників ЄП записано 10 видів діяльності за КВЕД. Але протягом 2021 року ФОП фактично отримав доходи лише від двох видів: 45.46 та 45.49. Саме ці два види діяльності і зазначає в декларації.

Розділи ІІ та ІІІ про діяльність на І та ІІ групах ЄП

Розділи ІІ та ІІІ заповнюються у річній декларації ФОПа-«єдинника» ІІІ групи в тому разі, якщо він протягом 2021 року перебував у І та/або ІІ групі платників єдиного податку.

Про заповнення цих розділів читайте у попередній статті в «ДК» №3/2022.

Розділ ІV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи»

У цьому розділі наводять фактично один показник господарської діяльності платників ЄП ІІІ групи: обсяг доходу за звітний період, що оподатковується за ставками 3%, 5% та 15%.

Позаяк декларація складається наростаючим підсумком з початку року, можливим є одночасне заповнення рядків 05 та 06 розділу ІV — якщо, наприклад, у першому кварталі року платник ЄП був платником ПДВ, а потім його реєстрацію платника ПДВ було анульовано, або навпаки — на початку року він не був платником ПДВ, а потім зареєструвався.

Якщо у звітному році ФОП отримав доходи, що оподатковуються за ставкою 15%, ці доходи зазначають у рядку 07.

Зверніть увагу!

Підвищена ставка ЄП 15% у платників 3-ї групи не застосовується до доходів, отриманих ними від провадження видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП. Такі доходи оподатковуються за загальною ставкою — 3% або 5%. Але сам факт їх отримання зобов’язує платника ЄП перейти на загальну систему з наступного кварталу — пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ. Про те, коли слід внести до реєстру нові види діяльності, ми зазначили вище у попередньому розділі.

Ставка 15% застосовується платниками ЄП 3-ї групи:

— до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у пп. 3 п. 291.4 ПКУ. У 2021 році цей ліміт становив 7002000 грн (1167 розмірів МЗП на 1 січня 2021 року);

— до доходу, отриманого під час застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначений у п. 291.6 ПКУ. Цим пунктом платникам ЄП дозволено лише грошовий спосіб розрахунків. Зокрема, сюди потраплять суми взаємозаліку заборгованостей, якщо такий проводився в 2021 році. Але податківці допускають такий взаємозалік із банком, який утримує свою комісію з тих сум, що він виплачує ФОПу, наприклад, за договором еквайрингу;

— до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Ці види діяльності перелічені в п. 291.5 ПКУ.

Інформація для заповнення розділу ІV береться з обліку, який потрібно було вести протягом усього звітного року. У 2021 році ФОПи уже не зобов’язані вести облік у книгах обліку доходів, затверджених Мінфіном. Ці книги були скасовані з 1 січня 2021 року. З 1 січня 2021 р. ФОПи-«єдинники» ІІІ групи — неплатники ПДВ ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а ФОПи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) — у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат. Про це ми писали в «ДК» №1-2/2021.

Розділ V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку»

У цьому розділі визначають ПЗ з ЄП наростаючим підсумком з початку року.

У рядку 08 підсумовують усі доходи з рядків 01 — 07. Можливим є одночасне заповнення розділів ІІ, ІІІ та ІV, а відповідно, і рядків 01 — 07, якщо платник ЄП за звітний рік встигне побувати в кожній із трьох груп платників ЄП.

У рядках 09, 10, 11 визначають суму податку за ставкою 15%, 3% та 5% — ставки розташовані чомусь саме в такому порядку.

Далі у рядку 12 визначаємо суму ЄП, нараховану всього за звітний 2021 рік наростаючим підсумком з початку року за всіма ставками, а в наступному рядку 13 наводимо суму ЄП, визначену у попередньому звітному періоді того самого року. До рядка 13 річної декларації переносять значення рядка 12 декларації за 9 місяців 2021 року.

Різницю між сумою ЄП наростаючим підсумком та сумою ЄП минулого періоду наводять у рядку 14 — це і є податок до сплати за останній четвертий квартал 2021 року. Сплатити її потрібно протягом 10 к. д. після граничного строку подання податкової декларації за 2021 рік (п. 295.3 ПКУ), тобто до 21 лютого 2022 року.

Розділ VІ «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

Помилки минулих періодів можна виправити, зокрема, у поточній декларації з ЄП, але тільки за один звітний період.

Помилкову суму єдиного податку, що була задекларована у рядку 14 помилкової декларації, зазначають у рядку 15 звітної декларації, а правильну суму — у рядку 16. Далі у рядках 16 — 20 показують суму переплати або недоплати ЄП, нараховують 5% штрафу (бо помилка виправляється у поточній декларації). Нагадаємо, що під час заповнення цього розділу слід зазначити період, що уточнюється, у реквізиті 3 декларації.

Пеня розраховується у разі недоплати податку. У загальному випадку вона починає нараховуватися після закінчення 90 к. д., наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, — див. пп. 129.1.3 ПКУ. Пеня нараховується за кожний календарний день прострочення у сплаті податку починаючи з 91 к. д., наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, з розрахунку 100% річних облікової ставки Нацбанку, яка діє на кожний такий день, — п. 129.4 ПКУ. Однак протягом дії карантину пеня не нараховується.

Не забуваймо про додаток 1!

Докладніше про те, як заповнити додаток 1 до декларації, ми написали в «ДК» №3/2022. Для ФОПів — платників ЄП ІІІ групи правила заповнення додатка 1 є ідентичними.

Чи подавати порожню декларацію з ЄП ІІІ групи?

Як бути тим платникам єдиного податку ІІІ групи, які не мали доходів у 2021 році?

Податківці дивляться на це так:

— ФОПи — платники ЄП I — III груп, які зобов’язані були сплачувати ЄСВ за себе, незалежно від того, чи отримували вони дохід протягом звітного року, чи ні, подають декларацію разом із додатком 1 за звітний рік. Тоді в декларації будуть нульові показники, а в додатку 1 будуть зазначені суми нарахованого ЄСВ. Такий порядок діє і у випадках, коли ЄСВ нараховувався не за всі місяці звітного року. Достатньо хоча б одного місяця, коли ФОП зобов’язаний був сплатити ЄСВ (нарахувати), щоб мати обов’язок подавати за рік додаток 1.

— Якщо у першому кварталі, півріччі, трьох кварталах 2021 року доходів не було, то декларацію з ЄП ФОП ІІІ групи за ці періоди не подає, адже до неї не додається додаток 1. Таким чином, декларувати за ці періоди немає чого. Проте річну декларацію з нульовими показниками та з ненульовим додатком 1 потрібно буде подати, якщо протягом року сплачувався ЄСВ.

— Якщо платники ЄП ІІІ групи декларували доходи протягом будь-якого кварталу поточного року, а в IV кварталі доходів не було, то такі доходи знову мають бути відображені в декларації за звітний рік без сплати податку — за принципом наростаючого підсумку.

— Якщо ФОП протягом всього 2021 року не був зобов’язаний нараховувати (сплачувати) ЄСВ за себе (він є найманим працівником, за якого ЄСВ сплатив роботодавець, або є пенсіонером чи має інвалідність тощо) і не отримував доходів від підприємницької діяльності, то йому не потрібно подавати ані саму декларацію за 2021 рік, ані додаток 1 до неї. Тобто в цьому разі річну об’єднану звітність ФОП ІІІ групи не подає.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру