• Посилання скопійовано

Суть справи

Звіт про контрольовані операції за 2021 рік
Усі підприємства, які здійснювали контрольовані операції в 2021 році, повинні до 1 жовтня (тобто останній день — 30 вересня) 2022 року подати до ДПС Звіт про контрольовані операції (далі — Звіт).

Працівника поновили — що далі?
Працівник має право після поновлення на роботі звернутися до суду за стягненням середнього заробітку за час вимушеного прогулу, але без застосування відповідальності за ст. 117 КЗпП. Так висловився Верховний Суд у постанові від 08.02.2022 р. у справі №755/12623/19.

Бухгалтерський облік імпорту послуг
Підприємство — резидент України отримує послуги від нерезидента. Такі операції прийнято називати імпортом послуг. Розглянемо особливості бухгалтерського обліку імпорту послуг. У наступній статті мова піде про оподаткування.

Коли потрібна ліцензія на зберігання пального?
ВС зазначає, що факт наявності у бухобліку даних про залишки невикористаного пального не є достатньою підставою для штрафу за відсутність ліцензії на зберігання. ДПС має довести факт зберігання, а не придбання.

Комерційна діяльність без податків: що каже ВС
Податкова нарахувала ВЗ, ПДВ та ПДФО на доходи фізособи, яка не була ФОПом, проте систематично, протягом кількох років продавала новозбудоване житло. Але ВС скасував ці податки. Чому?

Давальницька переробка еквівалентних товарів
Підприємство-резидент переробляє давальницьку сировину нерезидента. Внаслідок тимчасової нестачі сировини нерезидента використовується власна сировина, з наступною компенсацією власної сировини сировиною нерезидента. Які особливості обліку?

Керівник як бухгалтер
Коли потрібна посада бухгалтера у штаті? Як правильно оформити суміщення посад керівника та бухгалтера? Як ще можна організувати бухоблік на підприємстві? Відповідаємо на ці запитання з огляду на поточну позицію Держпраці.

Представництво отримує кошти від нерезидента
Постійне представництво нерезидента отримує від нього кошти, призначені для перерахування ним на користь резидентів за надані послуги (виконані роботи), виплати зарплати і податків. Що буде доходом представництва?

Відсторонення від роботи за станом здоров’я
Працівник пройшов обов’язковий медогляд і згідно з висновком працювати на обійманій посаді за станом здоров’я не може. Як оплачувати період проходження медогляду? Як оплачувати період відсторонення працівника за станом здоров’я? Як оплачується період відсторонення, якщо підприємство не пропонує працівникові переведення на легшу посаду? Який розмір вихідної допомоги під час звільнення за станом здоров’я?

Міжнародні перевезення і ПДВ в експедитора
Експедитор-резидент уклав із замовником — резидентом України договір надання транспортно-експедиторських послуг й отримав від клієнта аванс 100%. Експедитор уклав договори з перевізником (ПДВ 0%), із резидентом, який надасть послуги перевалки (ПДВ 20%), із нерезидентом-експедитором (20%). Точна сума послуг ще не відома. Як виписати ПН на передоплату?

Померлий працівник в об’єднаній звітності
У серпні 2022 р. принесли свідоцтво про смерть працівника за травень. З травня — відпустка без збереження зарплати всіх працівників. У серпні проведено остаточний розрахунок. Як відобразити нарахування в об’єднаній звітності?

Чи подавати скаргу на заблоковану ПН?
Було заблоковано червневу податкову накладну. Подали пояснення з відповідними документами. Отримали відмову в реєстрації податкової накладної. Чи подавати скаргу протягом 10 календарних днів, чи чекати на скасування воєнного стану і потім подавати?

До змісту номеру