• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Застосування Порядку №100: включення премії, якщо період відпрацьовано частково
Як застосовувати абз. 3 п. 3 Порядку №100? Чи вважається період частково відпрацьованим, якщо працівник брав основну щорічну відпустку чи додаткову відпустку, був у відрядженні, на лікарняному, прийнятий на роботу не з першого числа? Як можна консолідувати цю інформацію, щоб визначати, період повністю чи частково відпрацьований?

Чи може особа, виключена з військового обліку, виїжджати за кордон без дозволу військкомату?
Чи має право керівник, виключений з військового обліку, виїжджати у відрядження за кордон без взяття дозволу військкомату? Чи має право бухгалтерія нарахувати й оплатити відрядження керівникові після запрошення від закордонної фірми-партнера без дозволу військкомату на право виїзду за кордон у відрядження за позначкою у військовому квитку, що він знятий з обліку?

Працівник на окупованій території та не виходить на зв’язок: як звільнити?
Працівник перебуває на окупованій території, з ним немає зв’язку. Як без порушень звільнити працівника?

Чи може ФОП бути найманим працівником у самого себе?
Чи може ФОП, який є власником кафе, бути найманим працівником у самого себе? Чи потрібно йому сплачувати ЄСВ за себе, якщо він буде найманим працівником? Чи робити запис на себе у трудовій книжці?

Облік простроченого кредиту
На балансі ТОВ є кредити, отримані від фінкомпанії. У вересні 2022 року настає строк погашення, але ТОВ не має можливості погасити кредит. Фінкомпанія переводить кредит у прострочений. Як відображати прострочений кредит у бухобліку ТОВ?

До змісту номеру