• Посилання скопійовано

Безоплатне отримання сировини від фізособи

Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, безоплатно отримує від фізособи сировину (пиломатеріали). Які особливості документування, бухгалтерського обліку й оподаткування?

Документування

Відповідно до ч. 1 ст. 717 ЦКУ, за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, сторони мають укласти договір дарування.

Договір між юридичною та фізичною особою укладають у письмовій формі (п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). Зразок договору дарування див. наприкінці статті.

На підставі договору дарування відбувається передача сировини. Оформити таку передачу можна звичайною видатковою накладною. У накладній зазначають про її складання згідно з договором дарування.

Бухгалтерський облік у юрособи-отримувача

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 9, первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 цього НП(С)БО.

А в п. 9 наведено суми ввізного мита, непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, що не відшкодовуються підприємству, транспортно-заготівельні витрати тощо. Тобто ці витрати включають до первісної вартості, якщо підприємство несе відповідні витрати. Якщо таких витрат немає, первісною вартістю запасів буде їх справедлива вартість.

Відповідно до п. 4 НП(С)БО 19, справедлива вартість — це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату.

Тобто справедлива вартість у ситуації, яку розглядаємо, — це сума, за якою підприємство могло би продати пиломатеріали на сторону. Фактично — ринкова ціна.

У бухгалтерському обліку безоплатне отримання запасів (пиломатеріалів) відображають проведенням: Д-т 204, 28 (рахунок, субрахунок залежно від напряму подальшого використання отриманих пиломатеріалів) тощо К-т 718 — на первісну вартість (справедливу плюс наведені вище витрати, якщо підприємство їх мало).

Податок на прибуток

Вартість отриманих пиломатеріалів збільшить фінрезультат до оподаткування (Д-т 718 К-т 791), який є базою для формування об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ). А податкових різниць для цієї ситуації немає.

Податок на додану вартість

Безоплатне отримання запасів (пиломатеріалів) не призводить до нарахування податкового зобов’язання з ПДВ. Підстав для податкового кредиту також немає.

Які податкові наслідки для фізособи?

Податкових наслідків немає. Тому що фізособа не отримувала доходу внаслідок такої операції.

Про особливості обліку безоплатно отриманих ОЗ також читайте у статтях «Безоплатно отримані ОЗ» у «ДК» №28/2019, «Безоплатне постачання товарів, робіт, послуг» у «ДК» №12-17/2020.

Зразок договору дарування

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • НП(С)БО 9 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.1999 р. №246.
  • НП(С)БО 19 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 «Об’єднання підприємств», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 07.07.1999 р. №163.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру