• Посилання скопійовано

Документальне оформлення міжнародного перевезення залізницею

Підприємство орендувало вагони в Естонії. У цих вагонах замовник-нерезидент везе товар в Україну. З накладної УМВС видно, що вагон з Естонії, який в оренді у підприємства, але в УМВС немає назв цього підприємства і замовника-нерезидента. В УМВС фігурує тільки номер вагона, який підтверджує участь підприємства в цьому процесі. Як підтвердити дохід від послуг нерезиденту та скласти ПН?

Доходи від надання послуг перевезення

Залізнична накладна УМВС — основний перевізний документ установленої форми, відповідно оформлений і наданий залізниці відправником разом із вантажем. Накладна є формою обов’язкової двосторонньої письмової угоди про перевезення вантажу, яка укладається відправником і залізницею на користь третьої сторони — вантажоодержувача. Накладна одночасно є договором на заставу вантажу для забезпечення гарантії, внесення належної провізної плати й інших платежів за перевезення. Накладна супроводжує вантаж на всьому шляху перевезення до станції призначення.

Згідно зі ст. 15 УМВС, у накладній мають бути такі відомості:

  • найменування відправника та його поштова адреса;
  • найменування одержувача та його поштова адреса;
  • найменування договірного перевізника;
  • номер відправлення;
  • номер вагона (контейнера), ким надано вагон для перевезення вантажу (відправником чи перевізником);
  • перелік супровідних документів, доданих відправником до накладної;
  • найменування, маса вантажу тощо.

На нашу думку, за цими даними та супровідними документами можна ідентифікувати вантаж, за перевезення якого підприємство отримує плату від нерезидента. За номером вагона можна ідентифікувати вагон, орендований підприємством у резидента Естонії. Загалом, головним моментом є сама можливість ідентифікувати вантаж і, відповідно, витрати на перевезення цього вантажу, а отже, і саму послугу з перевезення, надану замовникові.

Додатково замовник та українське підприємство можуть складати акти надання послуг перевезення, у яких наводити інформацію про те, звідки, куди і який вантаж перевозиться, хто відправник і хто одержувач.

Дохід від надання послуг перевезення і витрати на їх надання беруть участь у формуванні фінрезультату з метою оподаткування податком на прибуток у загальному порядку, за правилами бухобліку.

Нульова ставка ПДВ

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податків з постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Норми встановлені пп. «е» п. 185.1 ПКУ.

Відповідно до пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ операції з постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою.

Для потреб цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Відповідно до ст. 9 Закону №1955, перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Такими документами можуть бути:

  • авіаційна вантажна накладна (Air Waybill);
  • міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • накладна СМГС (накладна УМВС);
  • коносамент (Bill of Lading);
  • накладна ЦІМ (CIM);
  • вантажна відомість (Cargo Manifest).

Отже, якщо перевезення підтверджується єдиним міжнародним перевізним документом — у нашому випадку це накладна УМВС, то вся вартість такого перевезення оподатковується ПДВ за нульовою ставкою.

У нашому випадку отримувачем (покупцем) буде нерезидент — замовник послуг перевезення.

Консультують податківці

<...> Згідно з пунктами 201.1 та 201.10 статті 201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку — продавець товарів/послуг зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Відповідно до абзацу «а» підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 ПКУ операції з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються за нульовою ставкою.

При цьому міжнародним перевезенням вважається перевезення, що здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

У випадку залучення експедитором до міжнародного перевезення перевізників нульова ставка, визначена підпунктом «а» підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 ПКУ, застосовується саме такими перевізниками.

Щодо питання 1

Статтею 67 Господарського кодексу України встановлено, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

При цьому відповідно до положень Закону №1955 надання транспортно-експедиторських послуг має здійснюватись на підставі договору транспортного експедирування.

Питання щодо визначення статусу особи (перевізник, експедитор, посередник) не відноситься до компетенції ДПС.

Щодо питання 2

З урахуванням норм пункту 185.1 статті 185, пункту 187.1 статті 187, пунктів 198.1, 198.2, 198.3 статті 198, пунктів 201.1 та 201.10 статті 201 ПКУ податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися і реєструватися в ЄРПН особою, яка здійснює постачання таких товарів/послуг, на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг, та лише за умови, що така господарська операція мала місце.

Таким чином, податкова накладна за операцією з надання послуг з міжнародного перевезення вантажу складається особою, яка надає такі послуги (тобто перевізником), на особу, якій надаються такі послуги.

Щодо питання 3

Право на застосування нульової ставки, визначеної підпунктом «а» підпункту 195.1.3 пункту 195.1 статті 195 ПКУ, має перевізник, який здійснює операції з міжнародного перевезення вантажів, та за умови, що таке перевезення здійснюється ним за єдиним міжнародним перевізним документом.

У розглянутій у зверненні ситуації особа, яка не здійснювала міжнародне перевезення, а винаймала для надання таких послуг іншого суб’єкта господарювання, не має підстав для складання податкової накладної за операцією з міжнародного перевезення та для застосування нульової ставки ПДВ.

Згідно з нормами чинного законодавства (стаття 36 ПКУ) платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

<...>

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України
від 31.12.2020 р. №5283/ІПК/99-00-21-03-02-06 «Щодо порядку оподаткування ПДВ операцій
з надання послуг з міжнародного перевезення вантажів»

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • УМВС — Угода про міжнародне залізничне вантажне сполучення (УМВС) від 01.11.1951 р., чинна для України з 05.06.1992 р.
  • Закон №1955 — Закон України від 01.07.2004 р. №1955-ІV «Про транспортно-експедиторську діяльність».
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру