• Посилання скопійовано

Що нового

ПДВ за поштові пересилки сплачує поштовий оператор

! Операторам поштового зв’язку та експрес-перевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 29.04.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)».

Законом вдосконалено та підвищено ефективність здійснення адміністрування податку на додану вартість щодо операцій із ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, а також спрощено сплату податку одержувачами через покладання функцій із його сплати на операторів поштового зв’язку та експрес-перевізників у разі декларування таких товарів із застосуванням відповідних електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Відповідно до змін, відповідальними за нарахування та сплату до бюджету податку на додану вартість у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях визначено оператора поштового зв’язку, експрес-перевізника, якщо ним здійснюється декларування таких товарів шляхом подання реєстрів (тимчасових та/або додаткових).

Законом приведено у відповідність положення ПКУ та МКУ в частині визначення бази оподаткування ПДВ та митом у разі ввезення товарів на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях шляхом закріплення, що базою оподаткування податком на додану вартість є частина їх митної вартості (для юросіб або ФОПів) або частина їх сумарної фактурної вартості (для фізосіб), що перевищує неоподатковуваний мінімум (еквівалент 150 євро).

Сплату ПДВ може бути відстрочено протягом 30 днів з дати оформлення тимчасового реєстру з одночасним поданням додаткового реєстру.

З текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 25.01.2022 р. №1998-IX чинний з 30.04.2022 р.


Щорічна індексація пенсій і дострокова пенсія звільненим працівникам

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 29.04.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Згідно із законом, особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови їх реєстрації у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи, гарантується право на достроковий вихід на пенсію за віком відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо вони мають страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абз. 1 ч. 1 ст. 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

1 березня кожного року проводитиметься індексація пенсій для всіх категорій пенсіонерів з урахуванням показників інфляції та росту середньої заробітної плати.

З текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 15.02.2022 р. №2040-IX чинний з 30.04.2022 р.


В України та ЄС буде спільний авіаційний простір

! Авіаторам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 29.04.2022 р. через десять днів від цієї дати набрав чинності Закон «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір».

Законом ратифіковано Угоду між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, про спільний авіаційний простір, учинену 12 жовтня 2021 року в м. Києві.

Угода набирає чинності першого дня другого місяця з дати останнього повідомлення у процесі обміну дипломатичними нотами між сторонами з підтвердженням виконання всіх процедур, необхідних для набрання цією Угодою чинності.

Метою Угоди є поступове створення спільного авіаційного простору між Україною та Європейським Союзом і його державами-членами, що ґрунтується, зокрема, на ідентичних правилах у сфері безпеки польотів, авіаційної безпеки, організації повітряного руху, захисту навколишнього середовища, захисту прав споживачів, систем комп’ютерного бронювання, а також на ідентичних правилах стосовно соціальних аспектів. З цією метою Угода встановлює обов’язкові правила, технічні вимоги, адміністративні процедури, базові експлуатаційні стандарти та імплементаційні норми, що застосовуються між Сторонами.

Закон України від 17.02.2022 р. №2067-IX чинний з 09.05.2022 р.


Кабмін рекомендує не підвищувати комунальні тарифи

! Підприємствам ЖКГ

Кабмін рекомендував органам, уповноваженим встановлювати тарифи, протягом дії воєнного стану в Україні, але не раніше завершення поточного опалювального періоду, не підвищувати тарифи на теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання), у тому числі тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням альтернативних джерел енергії, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для населення та застосовувати їх до споживача (населення) на рівні тарифів, що застосовувалися станом на 24.02.2022 р.

Також рекомендовано тимчасово кошти, передбачені для розрахунків за інвестиційними програмами, спрямовувати на оплату енергоносіїв та погашення інших зобов’язань для забезпечення стабільної діяльності СГ сфери ЖКГ, а розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм — відтермінувати.

Постанова застосовується з 24.02.2022 р., за винятком п. 1 з рекомендацією не підвищувати тарифи, який застосовуватиметься з 01.06.2022 р.

З текстом постанови можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Постанова Кабміну від 29.04.2022 р. №502 чинна з 04.05.2022 р.


Знову зміни в Порядку обчислення середньої зарплати

! Працедавцям і працівникам

Кабмін вніс дві зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.1995 р. №100:

1) з розрахункового періоду, за який обчислюється середня заробітна плата, також виключається час, за який немає даних про нараховану заробітну плату працівника внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану;

2) якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником відпрацьовано частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати.

Докладніше читайте у статті «Що змінили в Порядку №100: аналіз на прикладах від редакції» в цьому номері «ДК».

З текстом постанови можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Постанова КМУ від 26.04.2022 р. №486 чинна з 29.04.2022 р.


Оновлено переліки валют, до яких встановлюється офіційний курс гривні

! Банкам, суб’єктам ЗЕД

Нацбанк оновив переліки валют, до яких встановлюється офіційний курс гривні. Зокрема:

домініканський песо та новий тайванський долар включено до переліку іноземних валют, до яких визначається офіційний курс гривні один раз на місяць;

періодичність встановлення офіційного курсу гривні до азербайджанського маната змінено зі щомісячної на щоденну, а саудівського ріяла — зі щоденної на щомісячну.

Наказ НБУ від 26.04.2022 р. №260-но чинний з 28.04.2022 р.


Затверджено Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

! Молочарям

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока.

Документом встановлюються гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Ці вимоги є обов’язковими для:

операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізосіб), які утримують до 5 умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки (далі — дрібнотоварні виробники);

операторів ринку молока та молочних продуктів, в управлінні яких перебувають потужності із заготівлі, первинної обробки, зберігання та транспортування сирого молока (пункти заготівлі молока), від тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками;

державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.

Вимоги не застосовуються до молока, виробленого (призначеного) для особистого споживання.

Наказ Мінагрополітики від 07.04.2022 р. №209
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.05.2022 р. офіційно не опублікований


Затверджено уніфіковані форми актів перевірок для ветеринарів

! Ветеринарам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва ветеринарних препаратів;

форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) за додержанням ліцензіатом вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з ветеринарної практики.

Наказ Мінагрополітики від 08.04.2022 р. №212
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.05.2022 р. офіційно не опублікований


Підвищено граничний рівень торговельної надбавки на бензин та дизпаливо

! АЗС, власникам ТЗ, торговцям продтоварами

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», підвищивши граничний рівень торговельної надбавки на дизельне паливо та бензини автомобільні.

Так, згідно зі змінами на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки встановлюється в розмірі:

не більше 7 гривень з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра дизельного палива;

не більше 6,5 гривні з урахуванням ПДВ, що нараховується до середньої вартості 1 літра бензинів автомобільних.

Досі граничний рівень торговельної надбавки на дизельне паливо становив 5 гривень, а на бензини автомобільні — 4,55 гривні.

Також уточнено, що середня вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 пропроміле та бензинів автомобільних GASOLINE 10 пропроміле визначається Мінекономіки на підставі розрахунків акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», проведених з урахуванням відповідних даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередні 10 днів, розрахункових коефіцієнтів 0,825 та 0,745 кілограма на літр відповідно, витрат на зовнішнє логістичне забезпечення у сумі 80 доларів США/тонну та інших витрат, передбачених зовнішньоекономічним договором (контрактом) у сумі 150 доларів США/тонну, сум митних платежів (акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) та ПДВ із ввезених на митну територію України товарів (продукції) та щоденного офіційного курсу іноземної валюти, встановленого Нацбанком у відповідному періоді. Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подає щомісяця до 1, 11 і 21 числа Мінекономіки зазначені розрахунки.

Крім цього, продовжено дію п. 41-12 Постанови №1236, згідно з яким на продовольчі товари, визначені абз. 3, 5 — 8, 16 і 17 переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, встановлюється граничний рівень постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди) та торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10% з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу. Тепер ця норма діятиме не до 30.04.2022 р., а на період дії карантину, але не довше ніж на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування.

Постанова КМУ від 29.04.2022 р. №488 чинна з 30.04.2022 р.


Відокремленим підрозділам банків дозволили переїжджати в іншу область

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміну до Правил роботи банків у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану, затверджених постановою НБУ від 25.02.2022 р. №23.

Визначено, що банки протягом періоду дії воєнного стану та 30 календарних днів після його припинення чи скасування мають право приймати рішення про зміну місцезнаходження відокремлених підрозділів без урахування вимог п. 441 гл. 54 розд. VIII Положення про ліцензування банків, затвердженого Постановою НБУ від 22.12.2018 р. №149.

Зазначений пункт передбачає, що зміна місцезнаходження відокремленого підрозділу не повинна призводити до зміни його області розташування. Банк, якщо зміна місцезнаходження відокремленого підрозділу призводить до зміни його області розташування, закриває цей відокремлений підрозділ та відкриває новий відокремлений підрозділ із новим місцезнаходженням.

Постанова НБУ від 29.04.2022 р. №85 чинна з 02.05.2022 р.


Скорочено ліміти відкритої валютної позиції банкам та уточнено деякі валютні обмеження

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», зокрема:

1) з 04.05.2022 р. скорочено ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків із 15% до 5% від їхнього регулятивного капіталу (з урахуванням рішення НБУ від 30.04.2022 р. №208-рш);

2) банкам заборонили видачу ощадних сертифікатів, що номіновані в іноземній валюті;

3) банкам тимчасово забороняється укладати низку деривативних контрактів грошового ринку (крім свопів), а саме:

— контрактів, на підставі яких виникають обов’язки у сторін цього контракту щодо купівлі, продажу іноземної валюти або банківських металів за гривні;

— контрактів, базовим показником яких є курс іноземної валюти до гривні, валютний індекс (курси кількох валют) виражений в гривнях або ціна на банківські метали в гривнях;

4) уточнено порядок визначення банками-емітентами курсу гривні до іноземних валют під час здійснення операцій із використанням електронних платіжних засобів. Зокрема:

— курс гривні до іноземної валюти не має перевищувати більш ніж на 10% офіційний курс НБУ (який діє в день відображення банком операції) у разі списання з рахунку клієнта коштів у гривнях, якщо міжбанківський переказ за такою операцією клієнта здійснюється в інвалюті;

— курс гривні до іноземної валюти має дорівнювати або бути вищим за офіційний курс НБУ (який діє в день відображення банком операції):

а) у разі списання з рахунку клієнта коштів в інвалюті, якщо міжбанківський переказ за такою операцією клієнта здійснюється в гривнях;

б) у разі зарахування на рахунок клієнта коштів у гривнях, якщо міжбанківський переказ за такою операцією здійснюється в інвалюті.

Постанова НБУ від 29.04.2022 р. №88 чинна з 30.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру