• Посилання скопійовано

Суть справи

«Зарплатний» звіт за I квартал 2022 року під час війни: на що звернути увагу?
За I квартал 2022 року ми все ще подаємо один звіт про нараховані та виплачені фізособам доходи, як і торік. Але війна змусила роботодавців застосовувати багато новацій щодо працівників. Розгляньмо найпопулярніші з них.

Особливості обліку цільового фінансування під час війни
Мінфін у листі від 27.04.2022 р. №41020-06-5/8479 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») навів правила обліку цільового фінансування у благодійних організаціях та нагадав про можливість складання бухгалтерських довідок замість первинних документів у разі неможливості їх оформлення надавачами такої допомоги.

Що змінили в Порядку №100: аналіз на прикладах від редакції
Кабмін затвердив постанову від 26 квітня 2022 р. №486, якою вніс зміни до Порядку №100. А за цим Порядком, як відомо, рахується середня зарплата для оплати відпусткових, компенсації за невикористані відпусткові, відряджень, для мобілізованих тощо. Що ж саме змінилося?

Перехід на ЄП (2%) і ПДВ при тривалому виробництві (будівництві)
Підприємство, яке здійснює тривале виробництво (будівництво), планує із загальної системи і ПДВ перейти на єдиний податок за ставкою 2%. Аванси отримуються від покупців до переходу і після. Товари, послуги для будівництва придбаваються до і після з ПДВ. Що з ПДВ у разі повернення на загальну систему?

Прийняття на основне місце роботи переселенця без звільнення з попереднього
Приймаємо на основне місце роботи переселенця. Підприємство, на якому він працював, знищене окупантом (наказу про звільнення немає, трудової книжки також). На підставі яких документів прийняти працівника? Чи можна прийняти його на основне місце роботи, якщо він не звільнений з попереднього місця роботи?

Чи може «єдинник» ІІ групи брати участь у СД?
Чи може бути стороною договору про спільну діяльність щодо вирощування сільгосппродукції ФОП на ІІ групі ЄП? Вкладом такого платника будуть кошти.

Документальне оформлення міжнародного перевезення залізницею
Підприємство орендувало вагони в Естонії. У цих вагонах замовник-нерезидент везе товар в Україну. З накладної УМВС видно, що вагон з Естонії, який в оренді у підприємства, але в УМВС немає назв цього підприємства і замовника-нерезидента. В УМВС фігурує тільки номер вагона, який підтверджує участь підприємства в цьому процесі. Як підтвердити дохід від послуг нерезиденту та скласти ПН?

Безоплатне отримання сировини від фізособи
Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, безоплатно отримує від фізособи сировину (пиломатеріали). Які особливості документування, бухгалтерського обліку й оподаткування?

Призупинення дії трудового договору з мобілізованим працівником
Чи можливо призупинити дію трудового договору з мобілізованим працівником, якщо підприємство не має коштів на виплату середнього заробітку? Чи є якісь інші варіанти, як не виплачувати заробітну плату за відсутності коштів на рахунку?

Відповідальність за невиплату середньої зарплати мобілізованим під час війни
Працівник, який працює на основному місці роботи, мобілізований. Яка відповідальність роботодавця за невиплату середнього заробітку мобілізованому працівнику та за яких умов, враховуючи, що штрафні санкції у період дії воєнного стану скасовано?

Електронні гроші не належать до грошової форми розрахунків
ФОП-«єдинник» отримує дохід через електронний гаманець. Це вважається безготівковою операцією чи готівковою?

Страховий стаж при частковій сплаті ЄСВ
Розгляньмо, чи впливає на відображення в додатку 1 об’єднаної звітності часткова сплата ЄСВ до бюджету.

До змісту номеру