• Посилання скопійовано

Як придбати авто в нерезидента?

Суб’єкт господарювання планує придбати авто для тероборони за власні кошти у Польщі або Румунії. Який алгоритм придбання? Як оплачувати нерезиденту?

ЗЕД-договір

Відповідно до ч. 1 ст. 382 ГКУ, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які зовнішньоекономічні договори (контракти), крім тих, укладення яких заборонено законодавством України.

Про особливості укладення ЗЕД-договору свого часу давало роз’яснення Мінекономрозвитку в листі від 25.05.2017 р. №2402-05/17433-02.

Таким чином, якщо СГ планує придбати авто у нерезидента, він має укласти з нерезидентом ЗЕД-договір.

Особливості розрахунків

Відповідно до п. 28 Положення №2, у розрахунках між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями та операціями, пов’язаними з рухом капіталу [крім операцій зі здійснення іноземних інвестицій та повернення іноземному інвестору прибутків, доходів (уключаючи дивіденди) та інших коштів, одержаних на законних підставах унаслідок здійснення іноземних інвестицій], використовуються як засіб платежу іноземна валюта і гривня.

А відповідно до п. 16 Положення №5, розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках, а розрахунки у готівковій формі заборонено.

Таким чином, СГ за домовленістю з нерезидентами (що має зазначатися в ЗЕД-договорі) може оплачувати за придбане авто гривнями або іноземною валютою. І обов’язково через банківський рахунок.

Якщо буде домовлено оплачувати іноземною валютою, СГ доведеться відкривати в банку рахунок в іноземній валюті. Відтак купувати за власні гривневі кошти іноземну валюту і розраховуватися нею з нерезидентом за ЗЕД-контрактом.

Граничні строки розрахунків за ЗЕД-контрактом

Якщо СГ спершу робить оплату, а потім імпортує авто, на нього поширюються норми щодо граничних строків розрахунків (365 календарних днів), за умови що сума оплати більша за 400000 грн.

Тобто якщо сума оплати більша за 400000 грн, то протягом 365 календарних днів з дати оплати потрібно імпортувати авто. Інакше за кожен день прострочення на СГ нараховуватиметься пеня в розмірі 0,3% суми перерахованих коштів.

Докладно про граничні строки можна почитати в роз’ясненні тернопільських податківців.

Реєстрація на митниці

У день розмитнення імпортованого автомобіля чи раніше СГ потрібно зареєструватися на митниці. Реєстрація здійснюється згідно з нормами Порядку обліку осіб, які під час провадження своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань митної справи, затвердженого наказом Мінфіну від 15.06.2015 р. №552.

Під час розмитнення треба буде сплатити митні платежі, включно з ПДВ й акцизним податком.

Про особливості обліку й оподаткування імпорту товарів ми писали в «ДК» №40/2016, №21/2017, №25/2019.

Пенсійний збір

У разі імпорту легкового автомобіля під час першої його реєстрації слід сплатити пенсійний збір (див. п. 8 ст. 4, п. 7 ст. 1 Закону №400).

Докладніше про пенсійний збір читайте в консультації «Пенсійний збір при набутті права власності  на легковий автомобіль» у «ДК» №20/2021.

Держреєстрація авто

Для держреєстрації СГ слід звернутися до сервісного центру МВС за своїм місцем перебування (п. 1.4 Інструкції №379).

Транспортний податок

Якщо імпортовано легковий автомобіль, то СГ може бути платником транспортного податку. Докладно про це читайте, приміром, у статті «Транспортний податок-2021» у «ДК» №6/2021.

Але якщо легковий автомобіль придбано (імпортовано) і передано (продано, подаровано тощо) іншій особі у межах одного місяця, подавати декларацію та платити податок не потрібно — так роз’яснювали тернопільські податківці.

Нормативна база

  • ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. №436-IV.
  • Закон №400 — Закон України від 26.06.1997 р. №400/97-ВР «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».
  • Інструкція №379 — Інструкція про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затверджена наказом МВС від 11.08.2010 р. №379.
  • Положення №2 — Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №2.
  • Положення №5 — Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5.
  • Порядок №552 — Порядок обліку осіб, які під час провадження своєї діяльності є учасниками відносин, що регулюються законодавством України з питань митної справи, затверджений наказом Мінфіну від 15.06.2015 р. №552.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру