• Посилання скопійовано

Фінансова гарантія в разі реекспорту: що з ПДВ?

ТОВ — платник податку на прибуток, ПДВ переробляє сировину від нерезидента. Під час реекспорту продукції фінансову гарантію замість ТОВ вносить фірма-гарант. Періодично ТОВ повертає ПДВ. Читачі просять роз’яснення, що ТОВ має право на ПДВ — 0%, а не фірма-гарант (або і ТОВ, і фірма-гарант).

Відповідно до п. 206.12 ПКУ, до операцій із ввезення товарів на митну територію України в митному режимі переробки на митній території застосовується умовне повне звільнення від оподаткування ПДВ за умови дотримання вимог та обмежень, установлених гл. 23 МКУ.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 МКУ, поміщення товарів у митний режим переробки на митній території здійснюється з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами.

Заходи гарантування додержання митного режиму переробки на митній території України вживаються до товарів, визначених КМУ, під час поміщення яких у митний режим переробки на митній території України застосовуються фінансові гарантії відповідно до розділу X Кодексу (п. 1 ч. 3 ст. 148 МКУ).

Постановою КМУ від 27.03.2013 р. №295, зокрема, встановлено, що фінансові гарантії відповідно до розділу X Митного кодексу застосовуються під час поміщення у митний режим переробки на митній території України товарів групи 17 згідно з УКТ ЗЕД (цукор і кондитерські вироби з цукру).

Особливості надання фінансових гарантій встановлені главою 45 (ст. 307 — 315) МКУ.

Розмір фінансової гарантії визначається митницею ДФС на підставі сум митних платежів, що підлягають сплаті під час випуску товарів для вільного обігу на митній території України або під час вивезення товарів за межі цієї території у митному режимі експорту (ч. 1 ст. 308 МКУ).

Фінансові гарантії надаються митним органам під час або до декларування товарів до митного режиму транзиту, попереднього декларування товарів, до їх прибуття на митну територію України та під час декларування товарів до митних режимів, що передбачають сплату митних платежів або перебування товарів під митним контролем до моменту закінчення дії відповідного митного режиму (ч. 1 ст. 310 МКУ).

Фінансові гарантії надаються у вигляді:

  • документа (викладеного в письмовій або електронній формі зобов’язання гаранта сплатити визначені суми митних платежів на вимогу митних органів);
  • внесення декларантом, уповноваженою ним особою, перевізником або гарантом грошової застави на відповідний рахунок митних органів або до каси митних органів.

Суть фінансової гарантії в тому, що гарант (стороння організація) забезпечує сплату митних платежів, включно з ПДВ, якщо резидент, який отримав товар на переробку, не дотримується вимог митного режиму переробки. Якщо ж зобов’язання, забезпечені гарантією, виконано, фінансова гарантія повертається (ч. 7 ст. 307 МКУ).

Митний режим переробки на митній території завершується шляхом реекспорту продуктів переробки (ч. 1 ст. 160 МКУ).

Згідно з нормами п. 206.5 ПКУ, операції з вивезення товарів у вигляді продуктів переробки оподатковуються за ставкою 0% (див. також ІПК ДФСУ від 20.09.2018 р. №4095/6/99-95-42-03-15/ІПК).

Датою виникнення ПЗ з ПДВ буде дата оформлення митної декларації (п. 187.1 ПКУ).

Позаяк ТОВ здійснює реекспорт товарів і саме ТОВ зазначається відправником/експортером у декларації, то саме ТОВ і нараховує ПЗ з ПДВ за ставкою 0%, складає ПН та реєструє її в ЄРПН.

Інформація про гаранта зазначається у графі В «Подробиці розрахунків» (див. Порядок №651).

Нормативна база

  • МКУ — Митний кодекс України від 13.03.2012 р. №4495-VI.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №651 — Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затверджений наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру