• Посилання скопійовано

Як уникнути списання поворотної фіндопомоги та визнання доходу?

Змінився засновник ТОВ, який неодноразово вносив підприємству ПФД як від засновника. На момент зміни засновника ТОВ не повернуло йому декілька сум фіндопомоги, наданих різними датами. Для уникнення оподаткування в які терміни потрібно повернути (в минулому засновникові, а тепер фізособі) суми фіндопомоги?

Коли ПФД може стати доходом отримувача?

У цьому випадку той факт, що засновник, який надавав ПФД, уже вийшов зі складу засновників, не змінює ані статусу сторін, ані статусу самої заборгованості.

У той момент, коли сума отриманої ПФД стане безнадійною заборгованістю, її буде списано на доходи підприємства (Д-т 685 К-т 717) і, відповідно, вона збільшить фінрезультат підприємства, у тому числі і з метою оподаткування.

Отримана ПФД є кредиторською заборгованістю або зобов'язанням, яке підлягає погашенню. Відповідно до п. 5 П(С)БО 11, якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

Зокрема, ПФД не підлягає погашенню у випадках, коли минає строк позовної давності щодо її витребування або якщо кредитор (надавач ПФД) простить цю заборгованість підприємству-отримувачу. Прощення кредитором або списання безнадійної заборгованості з ПФД спричиниться до виникнення доходу у підприємства-отримувача (Д-т 685 К-т 717). Цей дохід збільшить оподатковуваний фінрезультат у тому періоді, коли дохід буде визнано.

Щоби цього не сталося, потрібно або повернути ПФД до закінчення строку позовної давності, або зробити так, щоб строк позовної давності перервати.

Тож слід уважно вивчити обставини та строки надання ПФД, а також умови договору, аби переконатися, чи минув строк позовної давності для витребування заборгованості отримувача ПФД, чи ні. Такий аналіз треба зробити для кожної окремої суми ПФД.

Як визначається позовна давність?

Загальний строк позовної давності становить 3 роки — ст. 257 ЦКУ. Початок перебігу позовної давності врегульовано ст. 261 ЦКУ. Зокрема, за зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається із закінченням строку виконання, а за зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається з дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається із закінченням цього строку. Отже, продовження терміну дії договору ПФД не впливає на початок перебігу позовної давності, для цього потрібно переносити сам строк погашення цієї ПФД, визначений у договорі.

Випадки зупинення та переривання строку позовної давності визначено у ст. 263 та 264 ЦКУ. Зокрема, перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу чи іншого обов'язку (ч. 1 ст. 264 ЦКУ). Це можуть бути підписання акта звіряння між сторонами договору, повернення частини суми ПФД тощо. Продовження строку дії самого договору не впливає на перебіг строку позовної давності, якщо при цьому не змінено строку погашення ПФД. Крім продовження дії самого договору, потрібно перенести строк погашення ПФД — тоді позовна давність рахуватиметься вже з нового строку погашення ПФД.

Крім того, на час карантину строки позовної давності продовжуються (п. 12 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» ЦКУ). Таким чином, період з 12.03.2020 р. за датою закінчення карантину (на даний момент карантин продовжено до 31.12.2021 р.) з періоду закінчення строку давності виключаються.

Висновок: поки не минув строк позовної давності за отриманими сумами ПФД (при цьому немає значення, від кого їх отримано), кредиторська заборгованість з ПФД не впливає на доходи ТОВ-отримувача. ПФД стає доходом ТОВ лише у разі її прощення кредитором або коли із закінченням строку позовної давності вона стане безнадійною.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру