• Посилання скопійовано

Щодо надання розрахункового документа встановленої форми та змісту споживачу

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 31.08.2021 р. №3164/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо надання розрахункового документа встановленої форми та змісту споживачу

Суттєво. Надання покупцеві замість розрахункового документа спеціального ідентифікатора, який дає можливість самостійно завантажити такий документ, є порушенням Закону про РРО.

! СГ сфери торгівлі та послуг

Державна податкова служба України розглянула звернення на отримання індивідуальної податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

У зверненні Товариство запитує: Чи вважатиметься обов'язок надавати споживачу (в контексті звернення — клієнту) розрахунковий документ виконаним, за умови що йому буде надаватись не розрахунковий документ встановленої форми та змісту, а спеціальний ідентифікатор, за допомогою якого клієнт зможе завантажити належний йому розрахунковий документ за допомогою інформаційно-телекомунікаційної системи Товариства, яка включає в себе офіційний сайт Товариства, особистий кабінет клієнта Товариства тощо?

Основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку, є Закон України від 6 липня 1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), який є спеціальним законом. Встановлення вимог щодо проведення розрахункових операцій за готівку іншими законами, крім Кодексу, заборонено.

Статтею 2 Закону №265 визначено, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Розрахунковий документ — це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, надрукований у випадках, передбачених Законом №265, на зареєстрованому у встановленому порядку реєстраторі розрахункових операцій (далі — РРО) або заповнений вручну.

Пунктами 1 та 2 статті 3 Закону №265 встановлено:

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється;

надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Iнтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

Враховуючи викладене, повідомляємо, що припущення Товариства про наявність варіативності та невичерпності способів надання розрахункового документа встановленої форми та змісту стосується лише електронних розрахункових документів встановленої форми та змісту і способів його відтворення (візуалізації) на дисплеях РРО, пристроїв, на яких встановлені програмні РРО, надання можливості надсилати його на адресу електронної пошти або абонентський номер, наданий таким клієнтом.

В той же час, відповідно до тексту звернення Товариства, воно планує надавати (надсилати) клієнту не електронний розрахунковий документ встановленої форми та змісту, а спеціальний ідентифікатор для можливості завантаження такого документа через інтернет-сайт Товариства.

Наведений Товариством спосіб є прямим порушенням вимоги щодо надання саме розрахункового документа встановленої форми та змісту споживачу, яка встановлена пунктом 2 статті 3 Закону №265.

Таким чином, надання Товариством споживачу (клієнту) будь-яких способів доступу до розрахункового документа не має жодного відношення до виконання ним обов'язку надати клієнту в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі, і буде свідчити про порушення Товариством вимог пункту 2 статті 3 Закону №265.

Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації, і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру